Valdība rezervē 80 miljonus eiro aizdevumam «airBaltic»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atkārtoti skatot likumprojektu "Par valsts budžetu 2016.gadam", valdība pirmdien, 16. novembrī, ārkārtas sēdē atbalstīja priekšlikumu no Valsts kases aizdot nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" 80 miljonus eiro.

Likumprojektā paredzēts, ka aizdevums jānovirza aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanai. Turklāt noteikts, ka līdz ar valsts aizdevumu "airBaltic" jāpiesaista arī privātais finansējums.

Tas gan nenozīmē, ka ir pieņemts galīgais politiskais lēmums saistībā ar finansējumu "airBaltic", jo koalīcija šajā jautājumā vēl savu nostāju nav paudusi.

Lēmums ir tehnisks, proti, valdība ir rezervējusi aizdevumam "airBaltic" nepieciešamos līdzekļus gadījumā, ja pie varas esošie politiķi vienosies par aviokompānijas finansēšanu.

Politiķi sola, ka šis aizdevums, ko vēlāk plānots ieguldīt lidsabiedrības pamatkapitālā, budžeta deficītu nepalielināšot.

Pēc sēdes Ministru prezidente Laimdota Straujuma gan uzsvēra, ka nākamā gada budžeta likumprojektā, par ko otrajā lasījumā būs jālemj Saeimas deputātiem, šis punkts iekļauts ar atrunām. Proti, ne vairāk kā 80 miljonu eiro lielais aizdevums  piešķirams tikai tad, ja lidsabiedrībai tiek piesaistīts privāts investors un šis aizdevums neatstāj ietekmi uz valsts budžetu.

Tiesa, pirmdien pieņemto lēmumu drīzāk var vērtēt kā lēmumu atlicināt naudu iespējamajām investīcijām. Kā norādīja premjerministre Laimdota Straujuma, ja koalīcija vai Saeimas deputāti ieceres par “airBaltic” noraidīs, piešķirtais finansējums no budžeta projekta tiks izņemts: “Ja Saeimas Budžeta komisija noraidīs un koalīcijas deputātiem nebūs atbalsts Satiksmes ministrijas konkrētam priekšlikumam, tad šis tiks izņemts no budžeta.”

Kaut arī pirms divām nedēļām valdība par potenciālo “airBaltic” investoru apstiprināja Vācijas pilsoni Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, pārliecības, ka šis investors arī būs jaunais aviosabiedrības partneris, aizvien nav. Jautājums par konkrētā investora izvēli vēlreiz tiks izskatīts 17.novembrī valdības sēdē, jo pastāv bažas, ka Saeimā var nepietikt atbalsta nedz apjomīgajam Valsts kases aizdevumam “airBaltic”, nedz piesaistītajam investoram.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pagājušajā nedēļā uzdeva Satiksmes ministrijai (SM) nekādus līgumus saistībā ar investora piesaisti nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" neslēgt.

Vienlaikus SM ir uzdots nākt klajā ar iespējamajiem risinājumiem – alternatīvām, kā iespējams rīkoties bez iepriekš akceptētā investora piesaistes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti