Valdība piekrīt naudu no «Citadeles» darījuma novirzīt saistību dzēšanai pret ERAB

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība pirmdien atbalstīja VAS „Privatizācijas aģentūra” (PA) priekšlikumus, kas paredz restrukturizēt saistības pret Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB), kuras paredzētas AS "Citadele banka" un AS „Reverta” akcionāru līgumos. PA būs jāsamaksā ERAB aptuveni 77 miljonus eiro un jānodod ERAB rokās subordinētais aizdevums „Citadelei” 11,21 miljona eiro apmērā.

Tā kā ir noslēgts bankas „Citadele” akciju pārdošanas līgums un PA pēc darījuma pabeigšanas izbeigs līdzdalību bankā,  plānots grozīt iepriekš noslēgtos akcionāru līgumus, saskaņā ar kuriem valsts parakstīja galvojumu par ERAB līdzdalību „Parex” glābšanā 126,6 miljonu eiro apmērā.  

„Citadeles” pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts  atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz PA un ERAB noslēgtais bankas „Citadele” akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB.

Lai valsts budžetu atbrīvotu no saistībām, kas izriet no galvojuma līguma,  PA būs jāsamaksā noslēdzošais maksājums ERAB. Darījums paredz, ka ERAB saglabā līdzdalību AS „Reverta” un bankā „Citadele”, bet tiek dzēstas uzņemtās saistības, kas izriet no akcionāru līgumiem, informēja Privatizācijas aģentūra.

Noslēdzošā maksājuma apmērs atbilst garantētajam ERAB ieguldījumu apmēram un maksai par kapitāla izmantošanu. Aprēķinātais noslēdzošais maksājums ir balstīts uz AS „Reverta” akciju novērtējumu, kas ir negatīvs, un bankas „Citadele” akciju pārdošanas cenu. Līdz ar to plānots, ka PA veiks maksājumu ERAB aptuveni 88 miljonu eiro apmērā, ko veidos maksājums naudas izteiksmē aptuveni 77 miljonu eiro un ERAB tiks nodots PA subordinētais aizdevums bankai „Citadele” 11,21 miljona eiro apmērā.

Maksājuma apmērs tiks koriģēts atbilstoši bankas "Citadele" akciju gala cenai darījuma noslēguma brīdī.

PA izmantos no bankas „Citadele” akciju pārdošanas iegūtos līdzekļus valsts garantēto saistību pret ERAB dzēšanai. Darījuma rezultātā tiks dzēstas iepriekš noslēgtajos akcionāru līgumos valsts garantētās saistības un valsts varēs pabeigt „Parex” bankas restrukturizāciju paredzētajos termiņos.

Šobrīd ERAB ieguldījums bankas "Citadele" un akciju sabiedrības „Reverta”  pamatkapitālā kopā ir 93 miljoni eiro un ERAB pieder 25%+1 bankas "Citadele" akcija, un 12,74% „Reverta” akciju.

Raidījums „De Facto” svētdien vēstīja, ka ar naudu, ko valsts iegūs no bankas “Citadele” akciju pārdošanas, valdība plāno nokārtot saistības ar ERAB, kas savulaik ieguldīja “Parex” glābšanā.

2009.gada pavasarī ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā.

“Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā. Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto sumu. Finanšu ministrija šādu mehānismu ir saskaņojusi, un maksājums varētu tikt veikts nākamā gada pirmajos mēnešos, ja banku uzraugi dos pozitīvu atzinumu par “Citadeles” darījumu. 

Jau ziņots, ka valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem. Latvijas valdība akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti