Panorāma

Bērni pie baltajiem galdautiem ieskandina valsts svētkus

Panorāma

Simtgades svinības aizsākas ar ozolu stādīšanu arī Skaistkalnē

Par nodokļu reformu vienojas konceptuāli, oficiālo balsojumu atliek

Valdība par nodokļu reformu konceptuāli vienojas, bet gala lēmumu atliek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc vairāku stundu sarunām aiz slēgtajām durvīm Ministru kabinetā panākta konceptuāla vienošanās par nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2020.gadam, iekļaujot partijas “Vienotība” prasības. Tomēr gala lēmuma pieņemšana valdībā atlikta par nedēļu.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) norāda, ka par galvenajām reformas aprisēm vienošanās starp koalīcijas partijām jau ir panākta: "Izgājām [cauri] visām pamatnostādnēm, un var teikt, ka visi arī konceptuāli atbalstījām. Paliek trīs punkti, par kuriem "Vienotības" ministri dodas uz savu valdi un frakciju, un paliek otrdien vienīgi jautājums, neatgriežoties pie pamatnostādnēm, vai ir "Vienotības" atbalsts tam, vai arī nav."

"Vienotību" pārstāvošais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens sēdē nosauca trīs jautājumus, par kuriem vajadzīga vienošanās, lai partija atbalstītu nodokļu reformu: veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modelis, reformas radītā budžeta deficīta apmērs un finansējuma saglabāšana jau iesāktajiem pasākumiem citās nozarēs.

Šos punktus nākamnedēļ plānots pievienot nodokļu reformas pamatnostādnēm, lai garantētu, ka tie tiks atrisināti. Pirms tam "Vienotības" ministri lūgs mandātu partijas valdei un Saeimas frakcijai, lai varētu balsot par nodokļu reformas pamatnostādnēm.

“Vienotības” ministri saka, ka centīšoties pārliecināt savu partiju atļaut viņiem atbalstīt pamatnostādnes ar attiecīgajiem papildinājumiem. Uz to paļaujas arī premjers, kurš tādējādi uzskata, ka pēc būtības virzība ir notikusi, lai arī tehniski dokuments skaitīsies pieņemts nākamnedēļ.

Nākamajā valdības sēdē diskusijas notiks tikai par "Vienotības" iebildēm.

Premjers pauda atbalstu "Vienotības" priekšlikumiem: "Manā skatījumā "Vienotības" priekšlikumi bija labi. Es tos biju gatavs pieņemt arī tāpat. Bet "Vienotības" ministri tomēr ir valdības komandā – ja viņi izsaka vēlēšanos saņemt frakcijas un valdes mandātu, tas bija kopējais lēmums šo punktu atlikt līdz otrdienai."

Ja pamatnostādnes valdība pieņems, vēlāk jau sāksies darbs pie attiecīgo likumu un citu normatīvo aktu izstrādes Saeimā. Prognozējams, ka arī tur sarunas nebūs vieglas.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018. – 2021.gadam projektu, kas tika nosūtīts saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem.

"Vienotība" otrdien, 2.maijā, nolēma neatbalstīt izstrādātās nodokļu reformas pamatnostādnes, jo uzskata, ka reformas piedāvājums nav pietiekami kvalitatīvi izstrādāts. Arī pēc valdību veidojošo partiju – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Nacionālās apvienības (NA) un partijas "Vienotība" – sanāksmes trešdien, 3. maijā, "Vienotība" nemainīja savu nostāju un izlēma pamatnostādnes neatbalstīt.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) gan virzīja pamatnostādnes skatīt valdības sēdē arī bez "Vienotības" atbalsta, lai "Vienotības" ministri varētu konkrēti norādīt, kuras vietas ir pilnveidojamas.

Iepriekš "Vienotība" paziņoja, ka tai nav pārliecības par nodokļu reformas piedāvājuma kvalitāti. Partijai arvien ir daudz neskaidru jautājumu un iebildumu, piemēram, par mērķu sasniegšanu.

"Vienotība" nesaredz, kā pašreizējā plānā tiktu mazināta nevienlīdzība, jo, pēc "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājas Solvitas Āboltiņas teiktā, ieguvēji būs tikai lielāko algu saņēmēji, un cilvēki ar mazākiem ienākumiem neko neiegūs.

Āboltiņa arī norādīja, ka reformā neparādās, kā tiks atrasti līdzekļi, ar ko kompensēt valsts finansējamos izdevumus mērķim iekasēt nodokļos vienu trešdaļu no IKP. "Vienotība" atzīmē, ka reformas sākotnējais mērķis arī bijis rast papildu finansējumu veselības aprūpei, bet pašreizējā piedāvājumā šis jautājums netiek risināts.

Tāpat pamatnostādnēs neesot ietverti risinājumi finansējuma nodrošināšanai sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējai un sociālā budžeta stabilitātei, kā arī pastāvīgs finansējums valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai. "Vienotība" uzskata, ka šī reforma ir neizstrādāta.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti