Dīkstāves palīdzības pabalstu piešķirs vēl trīs pašnodarbināto grupām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība otrdien lēma paplašināt dīkstāves palīdzības pabalstu saņēmēju loku, iekļaujot tur vēl trīs pašnodarbināto kategorijas, kurām pabalsti iepriekš bija atteikti, informēja Labklājības ministrijā.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par dīkstāves palīdzības pabalstu darba ņēmējiem un pašnodarbinātajām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība, pieņemtas gandrīz pēc mēneša diskusijām par pabalsta saņēmēju loka paplašināšanu.

"Vairākas reizes jautājuma izskatīšana tika atlikta. Beidzot panākta vienošanās vismaz par trīs pašnodarbināto kategorijām, kas varēs tikt pie valsts palīdzības," norādīja labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV").

Dīkstāves palīdzības pabalstu turpmāk varēs saņem arī atsevišķas pašnodarbinātas personas, kurām Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir atteicis piešķirt dīkstāves pabalstu.

Šo pabalstu varēs saņemt pašnodarbinātie, kuriem VID atteicis, jo pēdējā gada laikā nodokļu revīzijas un datu atbilstības izvērtēšanas rezultātā papildus noteiktie maksājumi pašnodarbinātajam pārsniedza 1500 eiro vai, ja pēdējā gada laikā nodokļu revīzijas un datu atbilstības izvērtēšanas rezultātā pašnodarbinātajam papildus noteiktie maksājumi nepārsniedz 1500 eiro, bet iesnieguma izvērtēšanas brīdī par pārkāpumiem aprēķinātā summa nav iemaksāta valsts budžetā vai par tās iemaksas grafiku nav panākta vienošanās ar VID.

Dīkstāves palīdzības pabalsts pienāksies, ja būs atteikts dīkstāves pabalsts, jo pašnodarbinātā persona iesnieguma izvērtēšanas brīdī ir sodīta par pārkāpumu, kas attiecas uz nodokļu saistībām, pārkāpumiem muitas jomā, vai par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu, izņemot gadījumu, ja par atsevišķu pārkāpumu ir piemērots brīdinājums vai naudas sods, kas nepārsniedz 151 eiro, un gada laikā sodu kopsumma nepārsniedz 500 eiro.

Dīkstāves palīdzības pabalsts ir 180 eiro mēnesī. Cilvēkiem, kuri saņem dīkstāves palīdzības pabalstu, piešķir arī piemaksu 50 eiro apmērā mēnesī par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru personai tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums. Piemaksu par apgādībā esošu bērnu pārskaita uz personas kontu, kurā tiek pārskaitīts dīkstāves palīdzības pabalsts.

Petraviča iepriekš stāstīja, ka izmaiņas pabalsta saņēmēju loka paplašināšanā skar 17 cilvēku, bet ir vēl arī citi, kuru individuālajos gadījumos noteikumu pieņēmēji vēl iedziļinās.

KONTEKSTS:

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās. Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci. 

Dīkstāves palīdzības pabalstu piešķir cilvēkiem, kuriem parastais dīkstāves pabalsts 75% apmērā no algas ir atteikts. Ja cilvēks nekvalificējas arī dīkstāves palīdzības pabalstam, tad var vērsties pašvaldībā pēc krīzes pabalsta.

Dīkstāves pabalstus un dīkstāves palīdzības pabalstu izmaksās līdz 30. jūnijam. Pēc tam paredzēts noteiktos uzņēmumos subsidēt strādājošo algas un paredzēts īstenot darbinieku pārkvalificēšanas programmu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti