Valdība nosaka iespējas atbrīvot uzņēmējus no nomas maksas ārkārtējās situācijas laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceturtdien, 2. aprīlī, valdība apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotus Ministru kabineta noteikumus par nomas maksas atbrīvojumu, informēja ministrijā.

Tajos ir paredzēti gadījumi, kādos uzņēmēju ārkārtējās situācijas laikā atbrīvo no nomas maksas, ja telpas uzņēmuma saimnieciskajai darbībai nomātas no publiskas personas vai tās kapitālsabiedrības.

Ja nomātās telpas noteiktajā periodā vispār neizmanto saimnieciskās darbības veikšanai Ministru kabinetā pieņemto lēmumu dēļ, tad uzņēmums jāatbrīvo no nomas maksas.

Lai pretendētu uz nomas maksas atbrīvojumu, uzņēmumam nevar būt nodokļu parādi virs 1000 eiro un apgrozījums ir krities vismaz par 30%.

Savukārt citos gadījumos tam samazina nomas maksu līdz 90% no noteiktās, ja uzņēmums atbilst noteiktajiem kritērijiem.

Finanšu ministrs Jānis Reirs par nomas maksām
00:00 / 00:45
Lejuplādēt

„Noteikumi par atbrīvošanu no nomas maksas valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, valstij un pašvaldībām piederošajos īpašumos paredz uzņēmēju ārkārtējas situācijas laikā atbrīvot uzņēmēju no nomas maksas to uzņēmējus, kuru uzņēmējdarbība ir apstājusies pieņemto lēmumu dēļ krīzes pārvarēšanai. Dota iespēja samazināt nomas maksu līdz pat 90% tiem uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir krities proporcionāli apgrozījuma kritumam. Tāpat arī uzņēmumiem nepiemērot kavējuma procentus un līgumsodus nomas maksām un citiem saistošiem maksājumiem," pastāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība")

Ja telpas tiek īrētas no privātā komersanta, tad abām pusēm par nomas maksu un citiem maksājumiem, ja tādi ir, ir jāvienojas savā starpā.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība otrdien, 31. martā, nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti