Panorāma

Arī deputāti glabā skaidru naudu

Panorāma

Naudas injekciju vietā – reforma

LMT un "Lattelecom" neapvienos

Valdība nolemj neapvienot LMT un «Lattelecom»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Telekomunikāciju uzņēmumi "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) turpinās darboties tāpat kā līdz šim – kā atsevišķas kompānijas, un plāni tās apvienot vai pārdot ir atlikti. Tā otrdien, 19.aprīlī, nolēma valdība, izskatot kompāniju līdzīpašnieka – skandināvu uzņēmuma "Telia Sonera" – piedāvātos attīstības scenārijus 

Kā pēc valdības sēdes norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība), līdz ar to ir noraidīti visi uzņēmumu līdzīpašnieka, Zviedrijas telekomunikāciju uzņēmuma "Telia Sonera" iesniegtie priekšlikumi par uzņēmumu tālāko attīstību.

"Ministru viedokļi neatšķīrās par to, ka šobrīdējie "Telia Sonera" piedāvājumi nav mums pieņemami," teica Ministru prezidents.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") valdības lēmumu pamato ar apsvērumu, ka šobrīd telekomunikāciju jomā Latvijā ir izveidojusies ļoti labvēlīga situācija un iespējamie apdraudējumi esošajai konkurences situācijai nebūtu vēlami.

"Situācija Latvijas tirgū no konkurences viedokļa raugoties ir perfekta. (..)

Mēs saņemam par relatīvi lētu cenu ļoti labu pakalpojumu, ar ko mēs tiešām varam lepoties," uzskata Ašeradens.

Taps nākotnes attīstības vīzija

Vienlaikus gan ministrs atzina, ka, ņemot vērā iespējamās straujās pārmaiņas telekomunikāciju tirgū, valdībai ir jāizstrādā uzņēmumu nākotnes attīstības vīzija un rīcības plāns situācijai, ja tirgus apstākļi mainīsies. 

"Šajā situācijā valdība uzskata, ka ir nepieciešama papildu ekspertu kompetence, lai novērtētu nākotnes rīcības scenārijus. (..) Valdībai ir jāzina, kā tā rīkosies nākotnē, ja situācija mainīsies," skaidroja ekonomikas ministrs.

Plānots, ka konsultanta ziņojumam būtu jābūt gatavam līdz oktobrim.

Tikmēr jau tuvākajās dienās par valdības lēmumu uzņēmumam "Telia Sonera tiks izsūtīta oficiāla atbilde par valdībā otrdien lemto. Vēstulē tiks norādīts, ka Latvijas valdība noraida visus "Telia Sonera" iepriekš izteiktos scenārijus attiecībā uz LMT un "Lattelecom" nākotni.

Nozarē dažādi viedokļi

Uzņēmuma "Lattelecom" vadītājs Juris Gulbis šodienas lēmumu novērtēja kā labu ziņu, norādot, ka tā vieš skaidrību par nepieciešamajiem tālākajiem soļiem. Vienlaikus Gulbis pauda bažas, ka ar pieaugošo konkurenci saistītie izaicinājumi, kuri mudināja apsvērt uzņēmumu apvienošanu, arī nākotnē nekļūs mazāk aktuāli.

Savukārt LMT vadītājs Juris Binde valdības lēmumu raksturojis kā patērētāju un valsts interesēm atbilstošu.

Arī Latvijas Telekomunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre Latvijas Radio raidījumā "Aktuālā intervija" pauda viedokli, ka valdības lēmums neapvienot LMT un "Lattelecom" nozīmē, ka konkurence starp abiem uzņēmumiem saglabāsies.

Šmidre uzskata, ka valdība pieņēmusi pareizu un iedzīvotājiem izdevīgu lēmumu, taču vienlaikus būtu jādomā par tālākās attīstības iespējām nākotnē, tostarp, par uzņēmumu iešanu ārējos tirgos.

Pašmāju tirgū LMT un "Lattelecom", pēc Šmidres sacītā, būs nākotne un "vienmēr būs vieta" pat, ja tajā ienāks citi globāli spēlētāji.

"Ļoti lieliem uzņēmumiem pašizmaksa strādāt uz pēdējo klientu ir ļoti liela. Nedomāju, ka tā globalizācija būs tik liela," noteica Šmidre. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau ziņots, ka valdībai bija jāpieņem lēmums par to, kādu atbildi sniegt "Telia Sonera" attiecībā uz LMT un "Lattelecom" nākotni.

Skandināvijas kompānija iepriekš piedāvāja trīs iespējamos scenārijus: "Telia Sonera" atpērk Latvijai piederošās daļas LMT un "Lattelecom", otrais – LMT un "Lattelecom" apvieno, kur "Telia Sonera" iegūtu 54%, Latvija 46%, bet trešais – Latvija atpērk no "Telia Sonera" tai piederošās "Lattelecom" un LMT daļas.

Ekonomikas ministrs iepriekš norādīja, ka starpministriju darba grupā netika atbalstīts neviens no "Telia Sonera" piedāvātajiem trim scenārijiem. 

Darba grupa vērtējusi divus iespējamos scenārijus  – "esošā stāvokļa saglabāšanu", ko sliecās atbalstīt arī koalīcijas padome un kas ļautu abiem valstij daļēji piederošajiem telekomunikāciju uzņēmumiem arī turpmāk darboties atsevišķi. Otrs vērtētais variants bija apvienot abus telekomunikāciju uzņēmumus, kur valsts saglabātu kontrolpaketi – 51%, teica ministrs.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka abiem telekomunikāciju uzņēmumiem jāturpina strādāt atsevišķi. Iepriekš bažas par LMT un "Lattelecom" iespējamo apvienošanu pauda Konkurences padome. Tās ieskatā, abu uzņēmumu apvienošana deformētu tirgu, kas ietekmētu pakalpojumu kvalitāti un cenas.

Tāpat vēstīts, ka sarunas starp Latvijas valdību un skandināvu telekomunikāciju kompāniju “Telia Sonera” par „Lattelecom” un LMT nākotni norit jau daudzus gadus. "Telia Sonera" iepriekš brīdinājusi – ja Latvijas valdība nepiekritīs vienam no tās piedāvātajiem scenārijiem, tad tā izskatīs jautājumu par "Telia Sonera" piederošo LMT un "Lattelecom" daļu pārdošanu, iepriekš atzina Ašeradens.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti