Panorāma

Latvija gatava Eirovīzijas pusfinālam

Panorāma

ASV aizsardzības ministrs tiekas ar Baltijas kolēģiem

Stingrāku pašvaldību konkurences uzraudzību arvien atliek

Valdība nesteidz ierobežot pašvaldību iespējas iesaistīties uzņēmējdarbībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valdība kārtējo reizi atlikusi Konkurences likuma grozījumus, kur paredzēts stingrāk iegrožot  pašvaldības, ja tās izmanto savu stāvokli negodīgai cīņai attiecībā pret privātajiem komersantiem. Likumprojekta normas jau tā ir mīkstinātas par labu pašvaldībām, tomēr to organizācijas joprojām iebilst pret izmaiņām un valdībā līdz ar to arī nesteidzas.

Pašvaldībām mēdz būt gan viesnīcu un kravu pārvadājumu bizness, ēdināšanas pakalpojumi un citi, kas īsti neatbilst to funkcijām un kur būtu jāļauj darboties uzņēmējiem, bet tie tiek izspiesti. Konkurences padomei (KP) šobrīd īsti nav pilnvaru iejaukties, un Ekonomikas ministrijas (EM) virzīja likuma grozījumus, lai to labotu.

Pašvaldības protestēja, līdz ar to arī iecerēto normu politiķi mīkstināja, KP lielā mērā atstājot formālas rīcības iespējas – pārrunu ceļā pašvaldībai norādīt uz konkurences kropļojumu, uz ko  pašvaldība varētu arī nereaģēt. Taču arī par šādu variantu valdība nebija gatava balsot, kamēr EM tomēr nav panākusi pašvaldību organizāciju piekrišanu.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") gan uzskata, ka tālāk vairs nav kur piekāpties.  "Man liekas, mēs esam jau uz robežas, tā kā nu skatīsimies. Nākamreiz es vienkārši lūgšu valdībai balsojumu. Nu, ja neatbalstīs, neatbalstīs (..). Nekad jau mums nav jāpadodas, tāpat likums tiks atvērts Saeimā un  mēs sniegsim savus priekšlikumus Saeimā," teica ministrs.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) gan uzskata, ka pamatīgāk izvērtēt grozījumu ietekmi uz pašvaldībām un panākt kompromisu ir pamats.

"Protams, ka jautājums nav viennozīmīgs. Jo tas, kas izsauca arī beidzamās negācijas, paziņojums par pašvaldību aptiekām un citām lietām, liek saprast, ka atsevišķas pašvaldības ir gatavas iet uz tādiem pārspīlējumiem, ko nevar atļauties," teica premjers, izsakot bažas, ka varētu ciest tās pašvaldības, kur ir vienīgās darba vietas.

KP gan jau iepriekš norādījusi, ka nav runa par to, ka pašvaldības vispār nedrīkstētu nodarboties ar uzņēmējdarbību. Taču tās nedrīkstētu izmantot savu stāvokli, lai negodīgi konkurētu ar privāto sektoru.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KP Juridiskā departamenta direktors Antis Apsītis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka no privātajiem uzņēmējiem saņemto sūdzību skaits ir liels, bet padomei nav iespēju šo situāciju mainīt. Vienīgi var rakstīt vēstules pašvaldībām ar lūgumu šo situāciju risināt, bet tas parasti tiek ignorēts. Izmaiņas likumā KP dotu iespējas šādas negodīgas situācijas operatīvi risināt pašiem. 

Ašeradens gan norādīja, ka likuma pieņemšanu kavē lielais pašvaldību lobijs valdībā, tāpēc nav zināms skaidrs datums, kad šīs izmaiņas varētu pavirzīties uz priekšu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti