Panorāma

Augustovska: mana kompetence ir pieprasīta

Panorāma

Atlido bobslejisti un LTV komanda

Tomēr nevienojas par elektrības sadārdzinājuma kompensēšanu

Valdība nespēj vienoties par elektrības cenu kāpuma kompensēšanas mehānismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ministri otrdien nespēja vienoties par mehānismu, kādā veidā tiks sniegts atbalsts maznodrošinātajiem iedzīvotājiem elektroenerģijas cenu kāpuma kompensēšanai.
 

Valdībā izcēlās debates starp Labklājības un Ekonomikas ministrijām. Labklājības ministrija (LM) aicināja uz laiku, kamēr tiks izstrādāta konceptija par aizsargātā lietotāja statusu, ieviest pagaidu mehānismu, paredzot kompensācijas līdzekļus pārskaitīt tiešā veidā elektroenerģijas tirgotājiem.

Taču LM piedāvājumam iebilda Ekonomikas ministrija, norādot, ka šāda pieeja uzdod elektroenerģijas tirgotājam risināt sociālas palīdzības sniegšanu. Tas daudziem tirgotājiem varētu likt atteikties no ienākšanas Latvijas tirgū. Tādējādi Latvija riskē ar sankcijām no Eiropas Komisijas, jo nenotiktu reāla elektroenerģijas tirgus atvēršana, pauda EM.

Savu neapmierinātību ar nespēju panākt vienošanās, nekavējās paust premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”).

Es šodien tiešām esmu ļoti neapmierināta ar to, ka ministrijas - Labklājības ministrija, Ekonomikas ministrija atnāca bez vienošanās. Un es pat lūdzu ierēdņus atstāt Ministru kabineta telpas, lai rastu risinājumu. Protams, mēs varējām pieņemt lēmumu balsojot, bet es neuzskatu, ka tas ir pareizais veids,” norāda Straujuma.

Par mehānismu valdība cer vienoties līdz nākamajai nedēļai. Saskaņā ar to pašvaldības par maznodrošinātajiem un trūcīgajiem iedzīvotājiem sniegs informāciju elektroenerģijas tirgotājiem, kuri vadoties no pašvaldību iesūtītā saraksta, izsūtīs elektrības rēķinus, piemērojot atlaides. Vēlāk elektrības tirgotājs par piešķirto atlaižu apjomu informēs valsti, bet tā norēķināsies ar tirgotāju. Pašus elektrības tirgotājus šāda palīdzības shēma gan neapmierina.

„Lēmumu par to, vai iesaistīties tirgū, mēs nemainīsim. Jautājums ir par izmaksām, vai mums nevajadzēs pārskatīt kaut kādas izmaksas. Tas varētu radīt bažas, ka mēs nespēsim nodrošināt mūsu komunicētos tarifus saviem gala patērētājiem. Es ceru, ka valdība vēl pārdomās. Slogs, kas tiek uzlikts tirgotājiem nav relevants un tā nav tirgotāju atbildība - nodarboties ar sociālo pakalpojumu nodrošināšanu,” saka SIA „Baltcom” elektroenerģijas produktu grupas vadītāja Elizabete Podinska.

Šo jautājumu par kompensācijas mehānismu turpinās skatīt nākamnedēļ valdības sēdē, kā arī koalīcijas padomē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti