Dienas notikumu apskats

«Frontex» varētu aizstāt jauna robežsardzes aģentūra

Dienas notikumu apskats

Ukrainas politikā atkal skandāls: Jaceņuks un Avakovs sastrīdas ar Saakašvili

Līdz 2020. gadam iesaldē jauna atbalsta pieškiršanu atjaunojamās enerģijas ražotājiem

Valdība līdz 2020.gadam iesaldē jauna atbalsta piešķiršanu «zaļās energijas» ražotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdība otrdien, 15.decembrī, pēc asām diskusijām apstiprinājusi likumdošanas grozījumus, kuri līdz 2020.gadam praktiski apturēs jauna atbalsta piešķiršanai atjaunojamās enerģijas ražotājiem. Iecerēts, ka ierobežos arī tā sauktās obligātās iepirkuma komponentes tālāko kāpumu.

Ieviešot jaunu nodokli subsidētajai elektroenerģijai un uz laiku nosakot moratoriju subsīdiju piešķiršanai jaunām elektroenerģijas ražošanai, valdība jau 2013.gadā krietni sabremzēja atjaunojamās enerģijas nozari attīstībā. Tas izraisīja asu sašutumu un arī tiesāšanos ar mazajiem elektroenerģijas ražotājiem.

Tomēr iepriekšējais valdības lēmums uz laiku vairs neiepirkt “zaļo enerģiju” obligātā iepirkuma ietvaros bija spēkā tikai līdz šī gada beigām. Ekonomikas ministrija ierosinājusi, ka atbalsts jauniem elektrības ražotājiem nebūtu piešķirams vēl vismaz nākamos četrus gadus.

Priekšlikums jau ir izraisījis lielu sašutumu nozarē, un, kā uzskata nozarē strādājošais uzņēmējs Edgars Romanovskis, apturot atbalsta piešķiršanu jauniem ražotājiem, Latvija nesasniegs tai saistošos Eiropas Savienības mērķus atjaunojamās enerģijas jomā. “Mūsu mērķu sasniegšana, ko esam uzņēmušies pret Eiropas Savienību, nav nemaz tik spoža. Esošā situācija izskatās, ka mēs praktiski 2020.gadā 40 procentu mērķi nesasniegsim. Bet vairāk es šeit domāju par Latvijas tautsaimniecības un reģionu interesēm, par mūsu tehnoloģijas attīstību, tātad attiecīgi – šie jautājumi ir jāvērtē kompleksi. Mūsu šo jautājumu atlikt un diskutēt ar nozarēm,” saka Romanovskis.

Jāmin, ka Ekonomikas ministrijas iecere satraukusi arī Zemkopības ministriju, jo daudzi no “zaļās enerģijas” ražotājiem vienlaikus ir iesaistīti arī lauksaimniecībā. “Nostādīt tādā situācijā, ka mēs šo paņemam nost un tad domāsim kādreiz kaut ko jaunu – varbūt izdosies, varbūt nē –, nu tam es nevaru piekrist. Jo tiešām tie ir lauksaimnieki pamatā tur apakšā. Tā kā es uzskatu arī, ka mums vēl ir jātiekas un jārunā. Es tādu jaunu mehānismu nezinu, varbūt neesmu lietas kursā par tādiem jauniem mehānismiem, bet jāsaprot, kā tas būs, kā darbosies,” pauda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība).

Tomēr Ekonomikas ministrijai izdevās panākt iecerētā ierobežojuma ieviešanu, vienlaikus gan dodot solījumu ražotājiem, ka sadarbībā ar nozari tiks uzsākts darbs pie iespējamajiem atjaunojamās enerģijas atbalsta mehānismiem nākotnei, kā arī tiks veiktas izmaiņas esošajā atbalsta mehānismā. “Priekšlikums ir atbalstīt moratorija pagarināšanu jauna atbalsta sniegšanai līdz 2020.gadam un uzdot Ekonomikas ministrijai kopā ar nozaru organizācijām līdz janvāra beigām sagatavot priekšlikumu esošā nozares atbalsta modificēšanai. Līdz janvāra beigām sagatavot priekšlikumu, kurš pirms tam vēl būs jāsaskaņo arī ar Eiropas Komisiju un jāapstiprina arī valdībā. Un tad darīsim maksimumu, lai nozari atbalstītu – ja saņemsim nē, tad saņemsim nē, bet būsim centušies,” saka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

No atjaunojamās enerģijas ražotājiem vairākkārt ir pausti arī iebildumi pret to, ka elektroenerģijas subsīdijas par uzstādīto jaudu joprojām saņem arī “Latvenergo” piederošās lielās termoelektrostacijas. Tomēr, pēc daudzu nozares ekspertu viedokļa, lielo termoelektrostaciju atbalstam ir ievērojami lielāka, pozitīva ietekme uz elektrības vairumcenām un arī apgādes drošību reģionā, un tās būtisku elektrības apjomu Latvijai ļauj arī eksportēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti