Valdība lems par konverģences ziņojuma pieprasījumu eiro ieviešanai Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Valdība pirmdien lems par konverģences jeb atbilstības ziņojuma pieprasīšanu Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai par tiesībām Latvijā ieviest eiro. Lai Latvijā nākamgad notiku pāreja uz eiro, ir jāuzaicina valsts iestāties eirozonā.

Eiro ieviešanas koordinācijas padome konstatējusi, ka Latvija pilnībā izpilda Māstrihtas kritērijus, turklāt spēj tos pildīt ilgtermiņā. Tomēr Eiropas institūcijām pietuvinātie brīdina, ka Latvija uzaicinājumu var arī nesaņemt. 

Tā kā šogad nav paredzēta kārtējā valstu pārbaude par atbilstību eiro ieviešanai, Latvijai jālūdz to veikt ārpus kārtas. Lai gan formālos kritērijus Latvija spēj izpildīt, tomēr Eiropas institūcijas īsti netic Latvijas spējai būt pilntiesīgai eiro lietotājai.

Pagājušajā nedēļā finanšu ministrs un Latvijas Bankas prezidents bija spiesti izturēt eiroparlamentāriešu jautājumus par Latvijas spēju ilgtermiņā būt eiro zonā un neapdraudēt to. Eiropas amatpersonas arī brīdinājušas, ka sabiedrības negatīvā nostāja var kļūt par iemeslu, kādēļ Latviju neuzaicina pievienoties Eiropas kopējai valūtai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti