Panorāma

Karā izvarotajām sievietēm Latvijā abortu segs valsts

Panorāma

Panorāma

Valdība atbalsta atteikšanos no Krievijas gāzes

Valdība konceptuāli vienojas atteikties no Krievijas dabasgāzes ar 2023. gada sākumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdība konceptuāli vienojusies ar 2023. gada 1. janvāri atteikties no Krievijas dabasgāzes. To preses konferencē pēc valdības sēdes paziņojas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība). Valdībā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) virzītie grozījumi Enerģētikas likumā vēl jāskata Saeimai.

Premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) norādīja, ka ministri konceptuāli vienojušies atteikties no Krievijas dabasgāzes.

Vitenbergs šo lēmumu raksturoja kā vēsturisku notikumu Latvijas enerģētiskās drošības un neatkarības stiprināšanai.

Tagad EM likuma grozījumus, kas paredz Latvijas atteikšanos no Krievijas dabasgāzes, iesniegs Saeimā.

Lai turpmāk nodrošinātu nepieciešamos gāzes apjomus, valdība arī nolēma veidot sašķidrinātās dabasgāzes rezerves Inčukalna pazemes gāzes krātuvēs. Tāpat notiek sarunas ar Igauniju un Somiju par sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm nākotnē no Paldisku termināla.

Vitenbergs skaidroja, ka pirmais solis, lai Latvija atteiktos no Krievijas dabasgāzes, ir vienoties ar Somiju un Igauniju, ka Latvija līdz brīdim, kad tā uzbūvēs savu gāzes termināli, varēs saņemt papildu gāzi no Paldisku termināļa. Viņš arī piebilda, ka Igaunija 2023. gada 1. janvāri atzīst kā datumu, no kura iespējams atteikties no Krievijas gāzes. Paredzēts, ka ekonomikas ministrs kā pirmo soli parakstīs juridiski un finansiāli nesaistošu kopīgo saprašanās memorandu ar Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministru un Somijas ekonomikas un nodarbinātības ministru, ar mērķi uzsākt padziļinātu sadarbību šī projekta īstenošanā. Viņš arī piebilda, ka Igaunija 2023. gada 1. janvāri atzīst kā datumu, no kura iespējams atteikties no Krievijas gāzes.

Vienlaikus konceptuāli atbalstīja, ka Latvijā tiek īstenots sašķidrinātās dabasgāzes termināla izveides projekts. 

Vitenbergs noradīja, ka valdība uzdevusi EM līdz šā gada 31. maijam iesniegt valdībā izvērtējumu par apzināto potenciālo sašķidrinātās dabasgāzes termināļu ieguvumiem un izmaksām, piedāvājot optimālāko risinājumu Latvijas dabasgāzes apgādes drošības nodrošināšanai izmaksu efektīvā veidā.

KONTEKSTS:

Valdību veidojošās partijas iepriekš vienojās, ka Latvija varētu atteikties no Krievijas gāzes līdz ar nākamā gada sākumu. Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, Ekonomikas ministrijai (EM) uzdeva risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā tiks izveidots savs terminālis.

Saskaņā ar pašu uzņēmēju prognozēm sašķidrinātās dabasgāzes termināli Latvijā varētu uzbūvēt līdz 2023.–2024. gadam, iepriekš norādīja ekonomikas ministrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti