Valdība konceptuāli atbalsta sociālā nodokļa mazināšanu un IIN likmes saglabāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība otrdien apstiprināja vairākus priekšlikumus valsts budžeta ieņēmumus palielinošiem pasākumiem, kā arī vienojās samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto likmi no 11% uz 10% jau nākamajā gadā. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme paliks esošajā līmenī – 24%. Tiesa, sākot ar 2015.gadu to samazinās ik pa 1% līdz 22%, vēsta Ministru kabinets.

Valdība arī vienojās ar nākamo gadu palielināt neapliekamo minimumu, diferencējot to no darba algas lieluma no 45 līdz 84 latiem (jeb no 64 līdz 119 eiro), kā arī palielināt atvieglojumus par apgādībā esošajām personām līdz 98 latiem jeb 139 eiro.

Ministri konceptuāli vienojās atbalstīt vairāku nozaru priekšlikumus nodokļu jomā papildu finansējuma jauno politikas iniciatīvu pasākumiem gūšanai. Piemēram, paredzēts ieviest Eiropas Padomes direktīvas par kopējo PVN sistēmu prasību par PVN piemērošanu luksusa klases vieglajām pasažieru automašīnām ar 2014.gada 1.janvāri.

Tāpat tika atbalstīts Finanšu ministrijas iesniegtais ierosinājums veikt grozījumus PVN likumā attiecībā uz priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojuma atcelšanu vieglajām pasažieru automašīnām, ko izmanto tikai un vienīgi saimnieciskās darbības vajadzībām.

Konceptuāli atbalstīts tika arī Zemkopības ministrijas priekšlikums pagarināt uz trīs gadiem IIN atvieglojumus summām, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Paredzēts arī noteikt pienākumu veikt valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas no autoratlīdzības (izņemot no pasīvās autoratlīdzības), piemēram žurnālistiem un citiem autoriem.

Vienošanās tika panākta arī par akcīzes nodokļa dabasgāzei atbrīvojuma saglabāšanu lauksaimniecībā izmantojamās zemes segto platību un rūpniecisko mājputnu novietņu siltumapgādei, kā arī minimālās likmes 5,65 eiro (3,97 latu) apmērā piemērošanu dabasgāzei, ko izmanto rūpnieciskās ražošanas un lauksaimniecības izejvielu pirmapstrādes tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai.

Atbalstīts tika arī priekšlikums pārskatīt akcīzes nodokli autogāzei.. Pasākuma ietekme 2,8 miljoni latu. Tiks izskatīts arī Ekonomikas ministrijas priekšlikums tālākam pakāpeniskam likmes pieaugumam, vienādojot to ar akcīzes nodokļa apmēru dīzeļdegvielai un/vai benzīnam.

Ministri vienojās arī pensionāra (mēneša) nepaliekamo minimumu, papildu atvieglojumus invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kā arī mēneša neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus izteikt veselos eiro, noapaļošanu veicot par labu nodokļa maksātājam. Šo pasākumu fiskālā ietekme kopā -1,3 miljoni latu.

Ar valsts budžeta sagatavošanu saistīti jautājumi tiks izskatīti arī nākamajās valdības sēdēs, un Finanšu ministrija līdz nākamajai sēdei sagatavos arī aktualizētus fiskālās telpas aprēķinus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti