Panorāma

Intervija ar LR vēstnieci Krievijā A. Kurmi

Panorāma

Izvēlēti "oligarhu lietas" parlamentārās komisijas dalībnieki

Valdība un Saeima vērtē priekšlikumus nodokļu reformai

Valdība dod zaļo gaismu straujākai akcīzes celšanai alkoholam un cigaretēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ministru kabinets sēdē otrdien, 25. jūlijā atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumus straujāk celt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem un cigaretēm, ja Saeimas deputāti lems palielināt nodokļu atvieglojumus uzņēmējiem par ziedojumiem.  Tāpat valdība akceptēja priekšlikumu noteikt, ka darbinieks mikrouzņēmumu nodokļa režīmu var izmantot tikai vienā darbavietā.

Minētie priekšlikumi ietverti likumu grozījumos, kas tiks iesniegti Saeimā apstiprināšanai galīgajā lasījumā. Savukārt par priekšlikumu uzdot pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem veikt obligātās iemaksas pensiju 3. līmenī valdība nelēma, atstājot šo jautājumu Saeimas deputātu ziņā.

FM nodokļu reformas paketes finiša taisnē šajās dienās rosināja akcīzes nodokli alkoholam un cigaretēm celt straujāk, lai tādējādi lāpītu caurumu, kas radīsies no uzņēmumu ienākuma nodokļu (UIN) atlaidēm ziedotājiem. Kā zināms, šajā jautājumā FM pauda gatavību daļēji piekāpties sabiedriskā labuma organizācijām, kas iepriekš pauda lielu neamierinātību ar iecerētajām izmaiņām.

Deputāti iesnieguši atšķirīgus priekšlikumus par to, cik lielai būtu jābūt nodokļa atlaidei par noziedoto summu no dividendēm, tāpēc valdība vēlas nodrošināties ar kompensējošajiem mehānismiem, norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

Iepriekš akcīzes nodokļa likmi cigaretēm bija plānots celt par 5,5% - no 67 eiro par 1000 cigaretēm patlaban līdz 70,7 eiro no 2018.gada 1.jūlija.Jaunais ministrijas priekšlikums paredz akcīzi cigaretēm noteikt 78,7 eiro par 1000 cigaretēm.

Akcīzes nodokli alum iecerēts kāpināt līdz 6,8 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu iepriekš plānoto 5,6 eiro vietā. Savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodokli rosināts noteikt 1670 eiro par absolūtā spirta procentu iepriekš plānoto 1450 eiro vietā.  Savukārt vīna akcīzes nodokli bija iecerēts celt par 18% - no esošajiem 78 eiro par 100 litriem līdz 92 eiro. Akcīzes nodoklis alum pieaugtu par 24% - no esošajiem 4,5 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu līdz 5,6 eiro.

Alkohola starpproduktiem no 15 līdz 22 tilpumprocentiem Saeima iepriekš konceptuāli atbalstīja akcīzes celšanu par 15% - no esošajiem 130 eiro par 100 litriem līdz 150 eiro, savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem - no esošajiem 1450 eiro par absolūtā spirta procentu līdz 1670 eiro.

Pret straujāku akcīzes celšanu iebilst uzņēmēju organizācijas. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītājs Jānis Endziņš norādīja: “Igauņu kolēģi ir sarēķinājuši – ja tāda situācija turpinās, tad viņi par labu Latvijai zaudēs 170 miljonus. To nevajag zaudēt, bet paņemt. Tāpēc mums nevajag aizrauties ar pārmērīgām akcīzes lietām.”

Savukārt Ekonomikas ministrija riosināja jaunas zimaiņas mikrouzņēmumu nodoklī. Lai samazinātu iespējas mikrouzņēmumu nodokli izmantot nodokļu optimizācijai, plānots noteikt, ka viens cilvēks var mikrouzņēmumu nodokļa režīmu izmantot tikai vienā darbavietā. Valdības lēmums šajā gadījumā gan ir tīri rekomendējošs, jo gala vārds par izmaiņām likumā būs jāpieņem Saeimas deputātiem.

Iepriekš valdība akceptēja likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" grozījumus, kas paredz pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem, kuru ienākumi nesasniedz minimālo algu, obligāti veikt iemaksas pensiju trešajā līmenī 5% apmērā no ienākumiem. Pret šo priekšlikumu pirmdien, 24. jūlijā sēdē iebilda Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, bet valdība sēdē otrdien šo jautājumu atkārtoti neskatīja, atstājot lēmumu deputātu ziņā.

Valdība otrdien kopumā izskatīja aptuveni 350 priekšlikumus nodokļu reformas likumprojektiem, atbalstot vien dažas izmaiņas Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītajā reformas plānā. Pēc priekšlikumu izskatīšanas valdībā darbu sāka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti, kas nodokļu reformas likumprojektus virzīs apstiprināšanai plenārsēdē.    

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmajā sēdē otrdien, 25.jūlijā, par priekšlikumiem ar nodokļu reformu saistītajiem likumprojektiem tā arī nespēja vienoties, cik lieli atvieglojumi turpmāk pienāksies ziedojošajiem uzņēmumiem. Deputāti jautājumu atlika līdz trešdienai, kad komisija skatīs grozījumus likumā par Akcīzes nodokli.

Reizniece-Ozola norādīja, ka koalīcijas partijas ir vienojušās atbalstīt tikai tādus priekšlikumus, kuri neradīs zaudējumus budžetam.

“Mēs esam parakstījuši vienošanos koalīcijā, ka, ja ir priekšlikums ar negatīvu fiskālu efektu, ir jāpiedāvā kompensācijas pasākumi. Ne visi to ir ievērojuši, tāpēc tas bija jāpārrunā koalīcijā, jo ir jāpiedāvā kompensācijas pasākumi,” uzsvēra ministre.

Plānots, ka Saeima galīgajā lasījumā nodokļu reformu apstiprinās šīs nedēļas beigās.

Premjers Māris Kučinskis pauda – Saeimas atbalsts reformu paketei būs.  “Šobrīd jau koalīcija vienojās, ka atbalsts būs. Ja ir kādi priekšlikumi, kas tiek iesniegti, tiem jābūt kompensējošiem mehānismiem,” sacīja premjers.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti