Dienas ziņas

Diasporas gada noslēguma sanāksme Dublinā

Dienas ziņas

Valdība nolemj pārņemt kontroli lielajās ostās

Valdība atvieglo viesstrādnieku ievešanu

Valdība atvieglo viesstrādnieku ievešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kaislības valdības mājā otrdien, 10. decembrī, raisīja ne tikai Ventspils brīvostas liktenis, bet arī viesstrādnieku piesaistīšanas jautājums. Vietējo darba roku trūkums dzen stūrī uzņēmējus un spiež politiķus kārtējo reizi atvieglot imigrācijas prasības. Taču nacionāli noskaņotās organizācijās tas rada bažas.

Ministru kabinetā otrdien skatīti noteikumu grozījumi, kas mazinās birokrātiju viesstrādnieku piesaistīšanai. Tos atbalsta uzņēmēju un investoru organizācijas, bet pie valdības mājas pulcējās ap 10 cilvēku, kas bija pretējās domās. Viņuprāt, papildus viesstrādnieku piesaistīšana mazinās drošību un veicinās bezdarbu Latvijā.

Pašreizējā kārtība ļauj uzņēmējiem aicināt darbā viesstrādniekus no trešajām valstīm tikai tad, ja konkrētā amata vieta ir bijusi vakanta vismaz 30 dienas. Grozījumos šo termiņu paredzēts saīsināt uz 10 dienām. Tāpat paredzēts, ka vienkāršo darbu darītājiem vairs nebūs jāiesniedz kvalifikāciju vai pieredzi apstiprinoši dokumenti. Citus dokumentus varēs iesniegt elektroniski.

Pret šādām izmaiņām pie valdības ēkas protestēja politiskās organizācijas "Nacionālā savienība "Taisnīgums"" pārstāvji. Viņuprāt, šādi atvieglojumi ir solis uz jaunu imigrācijas vilni.

"Tas, pirmām kārtām, kaitēs tieši vietējiem latviešu cilvēkiem, jo uzņēmējs nebūs ieinteresēts nodrošināt vietējiem cilvēkiem labākas algas vai labākus darba apstākļus. Viņam vienmēr būs alternatīva. Viņš nolīgs svešinieku," teica organizācijas "Nacionālā savienība ''Taisnīgums''" vadītājs Viktors Birze.

Grozījumus izstrādājusi Iekšlietu ministrija (IeM). Pirms valdības sēdes pie protestētājiem iznāca iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ("KPV LV"), kurš centās pārliecināt, ka uz iebraucējiem jāskatās kā ekonomiskās izaugsmes iespēju. "Beidziet dzīvot tādā verga sindromā, latvietim ir jāorganizē darbs. Viņam jāpelna un nav jābūt mazkvalificētam darbaspēkam," sacīja Ģirģens.

Neraugoties uz protestētāju bažām, IeM piedāvātie atvieglojumi ar maziem izņēmumiem valdībā apstiprināti. Uzņēmēju organizācijas par to gandarītas.

"Mēs jau trīs gadus mēģinājām klauvēt pie durvīm, bet ilgu laiku mūs nedzirdēja. No četriem grozījumiem tikai trīs tika atbalstīti, bet tas jau ir pozitīvi. (..) Lai uzņēmumi varētu strādāt, lai saražotu produkciju eksportam, ir vajadzīgs darbaspēks, kura pašlaik nav. Tas ir tiešām dramatisks moments," sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve Ināra Šure.

LTV raidījums "De facto" iepriekš vēstīja par Latvijas uzņēmēju shēmu – trešo valstu viesstrādnieki tiek noformēti Eiropas Savienības valstīs, kur imigrācijas politika ir liberālāka, bet reāli strādā Latvijā. Piemēram, zivju konservu ražotājs "Karavela" šādā ceļā nodarbina vairāk nekā 60 trešo valstu pilsoņus, kuri darba atļaujas izņēmuši Polijā. Attiecīgi arī nodokļi par viņiem aiziet uz turieni.

"Tā shēma no vienas puses ir legāla, bet no otras puses – tā ir amorāla. Jo esošais regulējums motivē dzīvot sistēmā, kur mani vai šo cilvēku sapelnīti nodokļi aiziet uz svešu valsti," teica "Karavela" valdes loceklis Andris Bite.

Uzņēmējs pauda pārliecību, ka šodien pieņemtie grozījumi ir solis uz to, lai šāda shēmošana vairs nebūtu tik izdevīga. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti