Panorāma

LIZDA kritizē pedagogu atalgojuma modeli

Panorāma

Liepājas ostā ierodas ASV kara tehnika

Valdība atliek lēmumu par «Air Baltic» investoru

Valdība atliek lēmumu par «airBaltic» investoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ja valdība nepiesaistīs “Prudentia” atrasto investoru vai arī neatradīs nepieciešamo finansējumu, plānotais “airBaltic” lidmašīnu iepirkums varētu izgāzties. To pēc valdības sēdes paziņoja satiksmes ministrs Anrijs Matīss ("Vienotība"). Lai gan valdība lēmumu par investoru šodien atlika, jau tagad ir skaidrs, ka labu risinājumu nebūs – vai nu jāakceptē investors, pret kuru varētu būt iebildumi drošības iestādēm, vai jānodrošina kredīts lidsabiedrībai – un tas palielinās valsts budžeta deficītu.

Kaut arī ministri cerēja izlemt - ko darīt ar nu jau bijušā aviokompānijas “airBaltic” konsultanta "Prudentia" atrasto investoru, pēc vairāku stundu spriešanas aiz slēgtām durvīm gaidītais lēmums izpalika.

"Mums ir nepieciešama papildu informācija, tāpēc lēmums šodien netika pieņemts, un pēc divām nedēļām [satiksmes ministrs, Anrijs] Matīsa kungs atgriezīsies valdībā ar papildu informāciju," to pēc valdības sēdes sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Slēgtajā sēdē piedalījās arī drošības iestāžu pārstāvji, kuri ministrus iepazīstināja ar saviem atzinumiem. Satiksmes ministrs, kurš vēl iepriekš pauda bažas, ka atrastais investors diez vai atbildīšot drošības iestāžu prasībām, otrdien to atzinumus komentēt nevēlējās.

Vienlaikus gan Matīss neslēpa – ja netiks piesaistīts šis investors, valstij būs jādomā, kur ņemt naudu drīzumā plānotajam "Bombardier" lidmašīnu pirkumam.

"Liekas naudas šobrīd nav. Ja mēs skatāmies, ka ir nepieciešams papildu finansējums kompānijas flotes nomaiņa - tā ir investīcija nākotnē, ko valsts noteikti var dabūt atpakaļ," teica ministrs, norādot, ka lidsabiedrība lidmašīnām nepieciešamo naudu varētu aizņemties Valsts kasē.

"airBaltic" amatpersonas neatklāj, cik daudz naudas precīzi vajadzēs lidmašīnu iegādes turpināšanai, taču Latvijas Televīzijas neoficiālo avotu informācija liecina, ka tie varētu būt nepilni 100 miljoni eiro.

Pats aviokompānijas vadītājs Martins Gauss pēc sēdes neslēpa vilšanos par valdības neizlēmību, norādot, ka investori pie “airBaltic” durvīm rindā nestāvot.

Gauss pauda pārliecību, ka lidsabiedrība tiek labi pārvaldīta, strādā ar peļņu, bet tai arvien ir negatīvs pašu kapitāls, tādēļ finansējumu no bankām nav iespējams iegūt.

"Šodien mēs neesam spējīgi piesaistīt banku finasējumu. Pirms es šeit atnācu strādāt, valdība izlēmumu glābt aviokompāniju nodrošinot naudu tās glābšanai. Šī nauda tika izmantota un tai bija jābeidzās jau pagājušajā gadā," sacīja Gauss.

"Ja tā netiktu pareizi izmantota, mums nebūtu naudas jaunu lidmašīnu pirkuma sākšanai. Mēs kompoāniju pārvaldījām labi. Mums ir peļņa, tomēr pašu kapitāls aizvien ir negatīvs un šis apstāklis padara neiespējamu mūsu vēršanos pie komercbankām. Pozitīvais pašu kapitāls, par ko tika lemts jau 2011. gadā tā arī nav nodrošināts. Tas nebija 2011. gadā vai 2012. gadā un vēlāk. Tagad jūs man prasāt par investoru. Lūk viņš ir! Tomēr lēmums par to ir atlikts uz divām nedēļām. Mēs ceram, ka mums būs šis pats investors pēc divām nedēļām," uzsver Gauss.

Ja konsultantu piesaistītais investors tiks noraidīts, aviokompānijai nāksies vai nu atteikties no lidmašīnu pirkuma, zaudējot vairākus miljonus eiro iemaksātās priekšapmaksas, vai arī ņemt aizdevumu Valsts kasē. Šāds risinājums, pēc neoficiālas informācijas, gan palielinātu nākamā gada budžeta deficītu tiktāl, ka iebildumus jau celtu Eiropas Komisija.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība "airBaltic" investoru meklē vairāk nekā trīs gadus. Satiksmes ministrs Matīss pērn jūlijā atzina, ka nacionālajai lidsabiedrībai ir pieci līdz desmit potenciālie investori. To vārdi netika atklāti, taču runās par potenciālajiem investoriem izskanēja, ka par "airBaltic" akciju iegādi interesējušies arī Ķīnas investori. 

Šovasar valdības piesaistītais konsultants "airBaltic" investora meklēšanā "Prudentia" negaidīti paziņoja, ka tas ir atradis finanšu investoru, kas lidsabiedrībā būtu gatavs ieguldīt ap 50 miljonus eiro. Satiksmes ministrs gan uzskatīja, ka "Prudentia" ar šo paziņojumu pārkāpj konfidencialitātes principu, un valdība pārtrauca sadarbību ar konsultantu.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka, iespējams, piesaistītais investors, par kura atrašanu paziņojis “airBaltic” pārdošanas konsultants “Prudentia”, saistīts pat ar Krievijas kapitālu un uzņēmumiem, pret kuriem ir noteiktas Rietumu sankcijas. Vēlāk ministrs arī atzina, ka "Prudentia" atrastais investors nav vēlams drošības apsvērumu dēļ.

"Prudentia" gan norādīja uz lidsabiedrības iespējamajām naudas grūtībām. Proti, konsultāciju uzņēmuma vadītājs Kārlis Krastiņš iepriekš uzsvēra, ka nacionālā aviokompānija "airBaltic" jau oktobrī var nespēt samaksāt par jauno "Bombardier" tipa lidmašīnu floti, uz kuru kompānija daļēji balsta savu nākotni.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. "airBaltic" lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti