Valdība atliek jautājumu par mikrouzņēmuma nodokļa likmes izmaiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība otrdien pieņēma lēmumu uz nedēļu atlikt jautājumu par risinājumiem mikrouzņēmumu režīma finansēšanai. Saeimas ierosinājuma par 9% likmes atjaunošanu mikrouzņēmumiem īstenošanai no valsts budžeta būtu nepieciešami aptuveni pieci miljoni eiro.

Savu nostāju pret mikrouzņēmuma nodokļa režīmu nav mainījusi viens no tā galvenajiem oponentiem - Finanšu ministrija, kuras pārstāvis Ilmārs Šnucins norādīja, ka būtiski iebildumi pret mikrouzņēmuma nodokli ir saistīti ar šajos uzņēmumos strādājošo sociālo neaizsargātību.

"Faktiski pie esošās situācijas tas tikai liecina, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs pat fiziski nevar sasniegt tādu pensijas kapitālu, kas viņam nodrošina minimālo pensiju. (..) Tāpēc var sanākt tā, ka šo pensiju maksās no kapitāla, ko būs uzkrājuši citi nodokļu maksātāji arī ar mazām algām, bet ar lielāku nodokļu slogu," skaidro Šnucins.

Jau ziņots, ka Saeima apstiprināja pakāpenisku mikrouzņēmuma nodokļa likmes palielināšanu no 9% līdz 15% turpmākajos gados.

Grozījumu autori norādīja, ka iedzīvotāji mikrouzņēmumus nereti izmanto negodīgos nolūkos – nevis, lai dibinātu jaunu uzņēmējdarbību, bet gan izmanto mikrouzņēmumu kā veidu, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas.

Tagad parlamentā iesniegtie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz mikrouzņēmumu nodokļa likmi pirmos trīs darbības gadus saglabāt 9% apmērā, savukārt nodokļa maksātājiem, kuru gada apgrozījums pārsniedz 7000 eiro, sākot ar saimnieciskās darbības ceturto taksācijas gadu, likumprojektā paredzēts noteikt mikrouzņēmumu nodokļa likmi 12% apmērā.

2013.gadā veiktās izmaiņas likumā paredz pakāpenisku nodokļa palielināšanu līdz 15 procentiem 2017.gadā, un patlaban mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 7000 eiro ir 9%, bet apgrozījumam virs 7000 eiro – 11% gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti