Valdība atbalsta «Reverta» apakšportfeļu pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ministru kabinets (MK) atbalstīja AS “Reverta” apakšportfeļu pārdošanas uzsākšanu, turpinot arī pašas “Revertas” darbību aktīvu pārdošanā, informēja Privatizācijas aģentūra.

Valdība izskatīja ziņojumu ar aģentūras piesaistītā konsultanta “KPMG Baltics” analizētajiem rīcības scenārijiem. Konsultanta ieteikums bija, pakāpeniski sašaurinot “Reverta” darbību, atlikušos aktīvus pārdot apakšportfeļos.

Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātais “Parex bankas” restrukturizācijas plāns paredz, ka “Revertas” darbību izbeigs 2017. gada beigās.

Līdz noteiktā termiņa beigām “Revertai” jāpabeidz aktīvu pārdošana, vērtējot situāciju tirgū un iespēju atgūt maksimāli daudz līdzekļu, un jālikvidē uzņēmums. Tāpēc nepieciešama stratēģija, kas ļauj atgūt maksimālu līdzekļu apjomu no atlikušā portfeļa ar iespējami zemākām izmaksām.

“Reverta” kredītportfeļa un nekustamo īpašumu portfeļa neto vērtība 2015. gada beigās bija 126 miljoni eiro. Saskaņā ar KPMG un “Reverta” prognozēm, daļu no atlikušajiem portfeļa ieņēmumiem ir plānots atgūt  2016. gada laikā.

Uz 2017. gada sākumu prognozētā atlikušā portfeļa daļas pārdošana kļūs finansiāli arvien neizdevīgāka, jo izmaksas “Reverta” izstrādes platformas uzturēšanai nebūs iespējams proporcionāli samazināt atbilstoši atlikušajai portfeļa vērtībai.

Ziņojumā uzsvērts, ka apakšportfeļu pārdošanai nepieciešamais laiks ir 6 - 12 mēneši. Līdz ar to pārāk vēlu būs uzsākt apakšportfeļu pārdošanu 2017. gada sākumā. Pārāk mazs atlikušo aktīvu portfelis varētu nepiesaistīt starptautisku investoru interesi.

Novēlojot pārdošanas procesu, palielinātos risks, ka “Reverta” rīcībā paliktu nepārdodama portfeļa daļa un rastos nepieciešamība aktīvus pārdot piespiedu kārtā, lai ievērotu prasību pārtraukt darbību 2017. gada beigās.

Kopš “Reverta” izveides, nodalot no valsts pārņemtās “Parex” bankas tā dēvētos sliktus aktīvus,  2010. gada 1. augustā līdz 2015. gada 31. decembrim “Reverta” neto aktīvi ir samazinājušies par 980,6 miljoniem eiro jeb par 87%. 2015. gada 31. decembrī “Reverta” aktīvi kopā bija 144 miljoni eiro, bet saistības pret valsti veidoja 427,2 miljonus eiro.

Kopumā laika posmā no 2010. gada 1. augusta līdz 2015. gada 31. decembrim Latvijas valsts ir atguvusi valsts atbalstu 610,8 miljonus eiro apmērā, t.sk. ir atbrīvots no par labu “Reverta” saistību izpildei sniegtais valsts galvojums, jo 2011. gada maijā “Reverta” pilnībā norēķinājās ar banku sindikātu, atmaksājot saņemto aizdevumu 233,5 miljonu eiro apmērā un norēķinoties par uzkrātajiem procentiem 10,7 miljonu eiro apmērā, kopā 244,2 miljoni. eiro; ir atmaksāts valsts atbalsts 366,6 miljoni eiro apmērā, ko veido atmaksātā valsts atbalsta pamatsumma 210,5 miljoni eiro apmērā un procenti par sniegto valsts atbalstu 156,1 miljoni eiro; “Reverta” darbības rezultātā valsts ir saņēmusi nodokļu un dažādu valsts nodevu maksājumos vairāk nekā 15 miljonus  eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti