Dienas ziņas

EP izvaicā V. Dombrovski

Dienas ziņas

No maluzvejniekiem aizsargā lašu nārstu

Virza apstiprināšanai amatā S. Purgaili

Valdība atbalsta Purgailes virzīšanu FKTK vadītājas amatam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība otrdien, 8. oktobrī, atbalstīja Santas Purgailes virzīšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatam.

Gala lēmums būs jāpieņem Saeimai, bet pagaidām partiju vienošanās par šo gala lēmumu nav, ziņoja LTV Ziņu dienests.

Lai arī valdībā pagājušajā nedēļā nebija vienprātības par bankas "Citadele" valdes locekles Purgailes virzīšanu uz FKTK vadītājas amatu, pirmdien koalīcijas pārstāvji solīja, ka otrdien valdībā ministru balsojums būšot vienots, bet koalīcijas politiķi nesola vieglu jautājuma izskatīšanu Saeimā.

Purgailes kandidatūras virzīšanu apspriešanai Saeimā solīja atbalstīt arī ministri no "Attīstībai/Par!", lai gan vēl pagājušajā nedēļā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce apgalvoja, ka Purgailes kandidatūrai atbalsta nebūs.

Vides ministrs Juris Pūce un FKTK vadītāja amata kandidāte Santa Purgaile
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

Pūce norādīja, ka pagājušajā nedēļā izteiktās bažas nav zudušas, taču nolemts uzticēties premjeram. "Mūsu bažas par kandidāti nav mazinājušās, bet mēs esam daļa no šīs valdības un daļa no šīs valdības darba ir iebūvēta tajā, ka mēs uzticamies Ministru prezidentam. Tas, ko mēs varētu nosaukt par "Moneyval" procesu [rekomendāciju izpilde finanšu tirgus sakārtošanā], ir visaugstākā īsa termiņa prioritāte, tāpēc mēs atbalstīsim kandidātes izvirzīšanu no valdības puses," teica Pūce. 

Sagaidāms, ka Saeimā Purgailei vēl vairākkārt nāksies pārliecināt Saeimas deputātus par atbilstību atbildīgajam amatam.

Deputātus interesē viņas redzējums par banku veselīgu konkurenci un interešu konflikta nepieļaušanu, ņemot vērā viņas līdzšinējo darbu bankā „Citadele”. Iespējams, Purgailei būs jāatspēko politiķu bažas par viņas pieredzes trūkumu publiskās pārvaldības jautājumos un darbā ar banku finanšu riskiem.   

Purgaile uzsvēra, ka atbildēs uz visiem Saeimas deputātu uzdotajiem jautājumiem pirms balsojuma par viņas apstiprināšanu amatā. "Šajā posmā liels paldies par šodienas balsojumu, par izrādīto uzticēšanos. Es esmu gatava turpināt diskusijas arī ar politiskajām frakcijām līdz Saeimas balsojumam un noteikti atbildēt uz tiem jautājumiem, kas vēl palikuši neskaidri," sacīja Purgaile.

Viņa arī sacīja, ka, tiekoties ar politiķiem un nevalstiskajām organizācijām, ieklausījusies to izteiktajās bažās: “Šis dod tādu ļoti stabilu pamatu jau piekoriģēt, būvēt tālāk ikdienas darba plānu, prioritāšu plānu, ja Saeima mani apstiprinās amatā, kas ir gaidāms visai drīz.”

Vaicāts, kad Saeima varētu vērtēt Purgailes kandidatūru FKTK vadītājas amatam, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") žurnālistiem pēc valdības sēdes norādīja, ka tas ir parlamenta jautājums.

Vienlaikus viņš atzina, ka būtu ļoti apsveicami, ja Saeima Purgailes kandidatūru banku uzrauga vadītājas amatam izskatītu jau šonedēļ.

KONTEKSTS:

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir atbildīga par banku uzraudzību Latvijā, un tai ir nozīmīga loma Latvijas finanšu tirgus reformās.

Atklātajā konkursā uz FKTK priekšsēdētāja amatu visaugstāko vērtējumu guvusi un par uzvarētāju kļuvusi Santa Purgaile. Viņas kandidatūra virzīta apstiprināšanai Ministru kabinetā, un gala lēmums par iecelšanu amatā jāpieņem Saeimai. 

Purgaile no 2009. līdz 2012. gadam vadīja "SEB bankas" privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.  No 2012. gada viņa strādā "Citadeles" bankā, kur sākotnēji ieņēmusi Biznesa attīstības direktora amatu, bet vēlāk – no 2017. gada – strādājusi par korporatīvo klientu apkalpošanas direktori. Šo septiņu gadu laikā Purgaile ir arī "Citadeles" bankas valdes locekle. 

Jauns FKTK priekšsēdētājs meklēts, jo iepriekšējais FKTK vadītājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne jūlija sākumā iesniedza atlūgumu. Banku uzrauga pagaidu vadītāja amatam izvēlēta komisijas darbiniece Kristīne Černaja-Mežmale.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti