Valdība atbalsta Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fonda izveidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība 24. augustā atbalstīja Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fonda izveidi, lai atbalstītu attiecīgo uzņēmumu piekļuvi finansējumam un Baltijas kapitāla tirgu attīstību.

Fonds darbosies kā specializēts finanšu starpnieks, kas veic ieguldījumus uzņēmumā pirms publiskā piedāvājuma. Līdz ar to tiks atbalstīta publiskā piedāvājuma līdzekļu vākšana un tieša iekļaušana tirgū.

Atbalsts būs pieejams pelnošiem uzņēmumiem ar uzņēmuma vērtību no 5 līdz 100 miljoniem eiro. Fonda ieguldījumi būs iespējami gan sākotnējos publiskos vai privātajos piedāvājumos, gan pirms publiskā piedāvājuma posmā ar nolūku noteiktā laika periodā iekļaut uzņēmumu publiskā kapitāla tirgū.

Finanšu ministrijā (FM) atzīmēja, ka vietējā kapitāla tirgus attīstība un mazo un vidējo uzņēmumu piekļuves finansējumam atvieglošana ir kopīga Baltijas valstu prioritāte, kas ietverta 2017. gada 6. novembrī parakstītajā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas finanšu ministru saprašanās memorandā par reģionālā kapitāla tirgus attīstību Baltijā.

Lai to veicinātu, Baltijas valstis plānojušas izveidot mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fondu 80 miljonu eiro apmērā, vienlaikus atzīstot, ka minimālais fonda apmērs var būt 40 miljoni eiro. 

Plānots, ka vienā uzņēmumā fonds ieguldītu no 500 000 eiro līdz 5 miljoniem eiro, kas ļautu veikt nedaudz vairāk kā 20 ieguldījumu.

FM norādīja, ka sākotnēji fonda darbībā iesaistīsies tikai Latvija un Lietuva, savukārt Igaunija potenciāli pievienosies vēlāk.

Valdība deleģēja "Attīstības finanšu institūciju "Altum"" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un FM pārstāvēt Latviju sarunās ar deleģētajiem Igaunijas un Lietuvas pārstāvjiem par fonda darbības nosacījumiem, tostarp pārvaldības struktūru un noteikumiem.

Latvijas ieguldījums fondā – 20 miljoni eiro – tiks piesaistīts no Eiropas Savienības fondiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti