Valdība apstiprina pāreju uz banku sīkmaksājumu karšu izmantošanu sabiedriskajā transportā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdība otrdien atbalstīja ieceri no 2017.gadā ieviest elektronisku pasažieru identifikācijas un braucienu apmaksas sistēmu sabiedriskajā transportā pasažieriem, kas saņem 100% atlaides. Viņiem braucieni būs jāreģistrē ar banku izsniegtajiem sīkmaksājumu kartēm, informēja Pārresoru koordinācijas centra pārstāve.

Jaunā sistēma ir attiecināma uz trim pasažieru kategorijām: personām ar I un II grupas invaliditāti, bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kā arī politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

Šie pasažieri kā ierasts izmantos sabiedrisko transportu bez maksas, bet atšķirībā no esošās sistēmas, kur darbojas "0" biļešu izsniegšana, turpmāk reģistrēs savus braucienus sabiedriskajā transportā ar norēķinu iestādes izsniegtu sīkmaksājumu karti, kuras saņemšana un lietošana būs bezmaksas.

Lai saņemtu sīkmaksājumu karti, kas pildīs elektroniska braukšanas identifikācijas līdzekļa funkciju, pasažieriem būs jāatver norēķinu konts norēķinu iestādē.

Atvieglojuma saņēmējam kontā nebūs nepieciešams noguldīt nekādu naudas summu, lai brauktu ar sabiedrisko transportu bez maksas.

Ja persona ir nepilngadīga, tad norēķinu kontu atver un norēķinu līdzekli saņem nepilngadīgās personas vecāks, aizbildnis vai bāriņtiesas pilnvarota persona. Ja atvieglojuma saņēmējs pats nespēj ierasties bankā, sīkmaksājumu karti varēs saņemt viņa pilnvarota persona.  

Pārresoru koordinācijas centrs norāda, ka jaunā sistēma ļaus personām izmantot atlaides, neatklājot savus personiskus datus - neizpaužot savu sociālo statusu un neuzrādot apliecību ne transporta vadītājam, citiem pasažieriem to redzot, ne sabiedriskā transporta biļešu tirdzniecības vietās.

Turpmāk sīkmaksājumu karte, ja uz tās ir personas fotogrāfija, būs vienīgais identifikācijas līdzeklis, kas noteiktās atvieglojamās kategorijas pasažierim būs jānēsā līdzi, lai reģistrētu braucienu sabiedriskajā transportā visā Latvijas teritorijā.

Ja atvieglojuma saņēmēja sīkmaksājumu karte būs bez fotogrāfijas, tad šim pasažierim būs jāuzrāda atvieglojumu apstiprinoša apliecība vai likumā noteikts personas identitāti apliecinošs dokuments - tikai pēc sabiedriskā transporta kontroles pieprasījuma.

Projekta mērķis vidējā termiņā ir ieviest sabiedrisko pārvadājumu jomā ērtus elektroniskus norēķinus, paredzot, ka sistēma tiks pielāgota un nodrošinās bezskaidras naudas norēķinu iespējas sabiedriskajā transportā arī pasažieriem, kas paši apmaksā braukšanu tajā - visā Latvijas teritorijā visos sabiedriskā transporta veidos.

Tuvāko piecu gadu laikā, atbilstoši starptautisko karšu organizāciju “Visa” un “MasterCard” publiskotajiem dokumentiem, visas banku izsniegtās kartes būs nomainītas uz jaunām kartēm - pielāgotām sīkmaksājumu kartes funkcionalitātei, tā ļaujot ikvienam pasažierim norēķināties ar personīgu bankas izsniegtu norēķinu karti par braucienu sabiedriskajā transportā.

Sistēmas ieviešanai papildus nepieciešamais valsts finansējums 2016. gadā ir  123 738 eiro, savukārt 2017. gadā un turpmāk ik gadu papildus nepieciešamais finansējums ir 30 732 eiro. Taču jaunā sistēma ļaus samazināt valsts budžeta izdevumus, kompensējot pārvadātājiem zaudējumus par pasažieriem, kuri saņem atvieglojumus, norāda projekta autori.

Paplašinot bezskaidras naudas norēķinus uz visām pārējām pasažieru kategorijām, ieņēmumi pasažieru pārvadātājiem palielinātos vismaz par 10%, kas ieekonomētu valsts un pašvaldību budžetā ap sešiem miljoniem eiro zaudējumu kompensācijā izmaksāto summu starppilsētu pārvadājumos (t.i. 10% no 58,95 miljoniem eiro) un ap 4,92 miljoni eiro (t.i. 10% no 49,22 miljoniem eiro, neskaitot Rīgu) zaudējumu kompensācijā - pilsētu pārvadājumos.

Ieekonomētie līdzekļi - ap 10,92 miljoniem eiro -, kas pilnā apjomā sedz plānotās ieviešanas izmaksas, papildus rada ekonomiju gan valsts budžetam, gan pašvaldību budžetiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti