Dienas ziņas

Barikāžu atceres pasākums Smiltenē

Dienas ziņas

Dricānu vidusskolas audzēkņi saņems stipendijas

Valcēnieši degvielu iegādājas Igaunijā

Valcēnieši degvielu pērk Igaunijā; drīz tā kļūs dārgāka arī kaimiņvalstī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Daļa valcēniešu labprātāk iepērkas kaimiņpilsētā Valgā Igaunijā, jo tur daudzas preces ir lētākas nekā Latvijā. Ievērojama cenu atšķirība pašlaik ir degvielai, sevišķi benzīnam, kura cena pēc akcīzes nodokļa pacelšanas Latvijā atšķiras līdz pat 10 centiem par litru. Iespējams, ilgi šādas priekšrocības valcēniešiem vairs nebūs, jo drīzumā arī Igaunijā plānots degvielas cenu sadārdzinājums.

Viena no degvielas uzpildes stacijām Valgā, uz kuru visai bieži Valkas iedzīvotāji izvēlas braukt, ir “Neste”, tieši pie pašas robežas ar Latviju. Valcēnieši stāsta, lai gan cenas mainās, tās vienmēr bijušas zemākas nekā degvielas uzpildes stacijas Valkā un, ja jābrauc daudz, tad dažus eiro var arī ietaupīt.

“Ja tā starpība ir kādi 2-3 centi, tad ne tik daudz, bet, ja ir jau kādi 7 centi, tad, jā,” saka Valkas iedzīvotājs Dzintars Kušķis.

Cenu atšķirība sevišķi izjūtama bija pēc 1. janvāra, kad, palielinot akcīzi degvielai Latvijā, piemēram, benzīns kļuva par trim eiro centiem dārgāks. “Valkā ir kādi 1,04 vai 1,05 eiro par litru, bet šeit par 92 centiem var nopirkt,” saka kāds valcēnietis. Savukārt cits šīs pilsētas iedzīvotājs Dzintars Stočka norāda, ka degvielu iegādājas tikai Igaunijā.

Līdzīgās cenās gan šobrīd ir dīzeļdegviela, starpība vien tikai cents vai divi, tomēr arī to daļa valcēniešu pērk Valgā.

Tā kā Igaunijā degviela jau ilgstoši ir lētāka, tas esot izveidojies kā pieradums, bet līdz ar to  cieš tirgotāji Latvijas pusē. Valkā tie ir divi - “Latvijas nafta” un “Virši–A”, kura vadība norāda, iespējams, konkurence ar kaimiņiem vairs nebūs tik sīva - ar 1.februāri arī Igaunijā plānots celt akcīzes nodokli degvielai, turklāt ievērojami. Dīzeļdegvielai cena varētu pieaugt par aptuveni 11, bet benzīnam par trīs centiem litrā. “Tad jau latvieši pieliks vēl klāt. Latvieši taču vienmēr grib būt priekšā Igaunijai,” skeptisks ir Stočka.

“Skatīsimies, kur būs izdevīgāk - vai Latvijā, vai Igaunijā. Tikmēr labāk Igaunijā, ar draugu vienmēr braucam šeit,” nosaka vēl viens Valkas iedzīvotājs Sandro Kozlovskis.

Valcēnieši piebilst, pat ja degviela Igaunijā kļūs dārgāka, kaimiņi tik un tā spēs pievilināt. Igaunijā par vienu procentu ir zemāks pievienotās vērtības nodoklis, līdz ar to tur joprojām izdevīgāk ir iegādāties pārtiku, apģērbu un citas preces.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti