Valainis: «Nolikto atslēgu principa» būtība ir sagrozīta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Nolikto atslēgu principa” būtība ir sagrozīta un publiskajā telpā nav izskanējusi precīzi, intervijā Latvijas Radio otrdienas rītā programmā „Labrīt!” pauda Saeimas deputāts Viktors Valainis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Tieši otrdien Saeimas Tautsaimniecības komisija grasās skatīt grozījumus Maksātnespējas likumā.

„Tur tika ieviesta norma, ka brīdī, kad cilvēks uzsāk bankrota procedūru, tad arī viņam visas saistības tiek dzēstas (..) Tas, ko es gribēju, lai cilvēks samērā ātri var atgriezties legālā ekonomikā,” skaidro Valainis.

Viņš uzsver, ka šobrīd maksātnespējas procesu var sākt visai turīgi cilvēki, līdz ar to procedūra ir nepieejama.  Valainis skaidro, ka cilvēki, kas ir ņēmuši kredītus līdz 200 000 eiro, procedūru varēs iziet gada laikā, citi – divu gadu laikā.

Valainis skaidroja, ka komercbankas iepriekš biedēja cilvēkus ar „nolikto atslēgu principu” kā bubuli un nekad šāds princips tādā izpratnē, kā to pasniedz bankas, nav bijis aktuāls. Šo principu varētu skatīt Hipotekāro kredītu likumā.

Iepriekš bankas pauda satraukumu, ka šis princips nākotnē būs izdevīgs tiem iedzīvotājiem, kuru nekustamā īpašuma vērtība strauji kritīsies, būtiski samazinājusies un vairs nespēj nosegt tā iegādei ņemto kredītu, tomēr tas nozīmē, ka iespējamos zaudējumus var nākties uzņemties bankām. Šī iemesla dēļ bankas asi iebilst pret „nolikto atslēgu principu”, norādot - ja tas tiks ieviests, bankas būs spiestas palielināt pirmo iemaksu un procentu likmes.

Vairumam Latvijas iedzīvotāju kredīti mājokļa iegādei var kļūt praktiski nepieejami - prognozē Latvijas Komercbanku asociācija. Tāpēc Saeimas Tautsaimniecības komisija regulējuma izstrādē sola meklēt „zelta vidusceļu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti