Labrīt

Nost no iestaigātās taciņas. Ģertrūdes ielas teātrī top "Malkas ceļi"

Labrīt

Sporta skolas bažījas: IZM piedāvātās izmaiņas var liegt atvērt treniņu grupas

Deputāts: Par neizdevīgo OIK atbildīgi visi ekonomikas ministri un premjeri kopš 2005.gada

Valainis: Aizdomas par krāpšanu ar OIK pusē Latvijas biogāzes staciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ir aizdomas par krāpšanos pusē no Latvijas biogāzes stacijām, kas saņem valsts atbalstu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas ietvaros, intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas OIK sistēmas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāts Viktors Valainis (Zaļo un zemnieku savienība).

Viņš stāstīja, ka vairākās komisijas sēdēs atklātas lietas, kuras pēc tam nodotas prokuratūrai. "Elektroenerģijas pašpatēriņa kontrolē iespējama liela naudas izkrāpšana. Biogāzes stacijā, kas ir ļoti lieli naudas saņēmēji, pašpatēriņa tabulās redzams, ka notiek krāpniecība. Šādu staciju ir puse no visām biogāzes stacijām," teica Valainis.

Tāpat komisijas darbā secināts, ka OIK biznesmeņiem gada laikā tiek maksāts Kultūras ministrijas gada budžetam līdzvērtīgs līdzekļu apjoms, bet nav nekāda kontroles mehānisma. "Vēl šodien mēs redzam, ka nav nekāda konkrēta mehānisma, kā ievārīto putru kontrolēt. Atļaujas tiek dalītas bez kontroles. Ja ir politiskā griba apkarot OIK saņēmējus, tas ir jāpierāda darbos. Mēs redzam premjera Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") rezolūciju ekonomikas ministram Ralfam Nemiro ("KPV LV"). Valdība strādā jau gadu, bet darbi nav paveikti," teica Valainis.

Vaicāts par to, kuri cilvēki komisijas galaziņojumā tiks minēti kā politiski atbildīgie par radušos situāciju, Valainis norādīja, ka tiks nosauki ministri un valsts sekretāri, kuri Latvijā bijuši no 2005. gada līdz mūsdienām. "Pirmais posms Māris Gailis un "Latvijas ceļa" laiks, kad parādījās dubultais atbalsts hidroelektrostacijām uz upēm. Otrais posms sākās 2005. gadā, kad ekonomikas ministrs bija Krišjānis Kariņš, kurš virzīja likumu, kas noteica, ka maksās visas mājsaimniecības. Visi pārējie ministri, katrs ministrs pielika roku, lai rastos nesamērīgais OIK slogs," pauda Valainis.

Vaicāts par ZZS ministru atbildību, Valainis norādīja, ka partija tikai vienu reizi šajā laikposmā vadījusi Ekonomikas ministriju un tad ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) noteica moratoriju atļauju izsniegšanai. "Visos pārējos laikos ZZS nav bijusi atbildīga par šīs sistēmas radīšanu. Atbildīga ir Ekonomikas ministrija, arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir jānes zināma atbildība. (Savukārt) likumu uz valdību aiznesa Kariņš," sacīja Valainis.

Deputāts ir sagatavojis savu atsevišķo ziņojumu saistībā ar OIK parlamentāro izmeklēšanu un to pievienos Saeimas komisijas darba noslēguma dokumentam.

KONTEKSTS:

Valdība 2019. gada jūnijā atbalstīja Ekonomikas ministrijas ieceri no 2021. gada atcelt OIK maksājumu elektrības patērētājiem. Paredzēts, ka valsts atbalsts „zaļās” elektroenerģijas ražotājiem tiks izmaksāts tikai no valsts budžeta, līdz ar to iedzīvotājiem un pārējiem elektroenerģijas lietotājiem šīs izmaksas jeb obligātās iepirkuma komponentes (OIK) vairs rēķinos nebūs.

Pirms tam Saeima izveidoja OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kurai jāvērtē, piemēram, tas, vai, lemjot par atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem, ir vērtēta Latvijas iedzīvotāju maksātspēja, kā arī dažādi amatpersonu lēmumi.

OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais izveidotās sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt atbildīgos šādas sistēmas izveidē, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu nākotnē šādu sistēmu veidošanos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti