Vakanču tirgos reģionos piedāvās darbavietas lauku saimniecībās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laukos un zemnieku saimniecībās trūkst kā pastāvīgo, tā arī sezonas darbu strādnieku, atzīst zemju īpašnieki. Liela daļa cilvēku, kas strādā pie lauksaimniekiem, darbu ātri pamet. Tāpēc, lai mazinātu bezdarba līmeni un aicinātu cilvēkus strādāt laukos, biedrība „Lauksaimnieku apvienība” kopā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) šī mēneša beigās un arī augustā pirmo reizi organizēs lauksaimnieku darba biržas, kurās paredzētas tikšanās starp potenciālajiem darba ņēmējiem un reģiona lauksaimniekiem.

Lauku saimniecībās trūkst darbaspēka, un cilvēki ir vajadzīgi gan sezonas darbu veikšanai, gan pastāvīgam darbam. Zemnieki un lauksaimnieki regulāri saskaras ar darbinieku nomaiņu, jo reti kurš laukos ir gatavs pastāvīgi strādāt.

Mazināt bezdarba līmeni un vienlaikus atrast darbiniekus, kas labprāt strādātu zemnieku saimniecībās, cerēts ar īpašām lauksaimnieku darba biržām. Šādas vakanču biržas šogad organizē biedrība „Lauksaimnieku apvienība” kopā ar Nodarbinātības valsts aģentūru un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, un tās norisināsies šī mēneša beigās un arī augustā NVA reģionālajās filiālēs.

''Jāsāk kaut kas darīt, lai varētu informēt cilvēkus par to, ka ir tāda iespēja strādāt laukos un ka laukos arī var nopelnīt diezgan labi,'' par pasākuma ideju vairāk stāsta Dīns Cielavs, LOSP ģenerālsekretārs un biedrības „Lauksaimnieku apvienība” izpilddirektors:

''Kontakttikšanās, kur būtu no vienas puses darba devējs, no otras puses – darba ņēmējs, un darba ņēmēji uzzinātu svarīgāko informāciju, kas būtu viņiem vajadzīga, lai viņi varētu labi veikt darbu. Tātad atalgojums, iespējamās transporta izmaksas – ir/nav, tad izmitināšanas problēmas, tādas praktiskas lietas, kas būtu jāzina potenciālajiem darba ņēmējiem, ja viņi vēlas strādāt laukos.''

LOSP jau sākusi uzrunāt zemnieku saimniecību īpašniekus, kas piedalīsies darba biržās, tāpat arī ikvienas mazās saimniecības īpašnieks ir aicināts sazināties ar padomi un nākt uz biržu arī klātienē. Jauktā tipa saimniecības „Kalna Tomēni” īpašnieks Juris Bērziņš cer, ka Vidzemes darba biržā atradīs darbiniekus:

''Visu laiku klīst tādas nepatīkamas diskusijas un atrunas, ka laukos darbu nevar atrast, ka laukos viss ir pamiris. Lauki tomēr ir tā vieta, kur darbs ir vienmēr - var atrast gan sezonas darbus, gan ilgtermiņa darbu. Vienkārši trūkst informācijas par to, kas notiek laukos. Mūs interesē cilvēki pastāvīgi un ilgtermiņā, jo mēs kā saimnieki esam noguruši no cilvēku cirkulācijas, jo klīst arī nepareiza informācija, ka darba devējs negrib maksāt nodokļus un tāpēc cilvēki neiet uz laukiem strādāt.''

Savas vakances jau gatavo arī zemnieku saimniecības „Dimanti”, kas nodarbojas ar lopkopību. Tās vadītāja Sandra Stricka atzīst, ka pati nereti pieņēmusi darbā cilvēkus, kas ilgstoši neplānojuši strādāt un labprātāk izvēlējušies iztikt no bezdarbnieku pabalstiem.

''Es ceru, ka darba biržā darbu meklēs cilvēki, kas grib strādāt laukos un tiešām, kas grib strādāt, nevis atnākt, pagrozīties un cerēt, ka nopelnīs ļoti lielu naudu. Laukos īstenībā trūkst darbinieku, kas grib strādāt,'' saka Stricka.

Vakanču tirgus 29.jūlijā norisināsies Kuldīgā, 6.augustā Dobelē, bet 11.augustā – Valmieras Nodarbinātības valsts aģentūras filiāles telpās. Kopumā darbavietu piedāvājums tur kopumā varētu pārsniegt vairākus simtus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti