Ārpus Rīgas

MKPC direktors Raimonds Bērmanis par pieteikšanos kompensācijai Natura 2000

Ārpus Rīgas

''Ziemeļlatvijas'' galvenā redaktore Ingūna Johansone par krauķu problēmu Valkā

Vairums Liepājā ražoto moduļu māju nonāk Ziemeļvalstīs

Vairums Liepājā ražoto moduļu māju nonāk Ziemeļvalstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Skandināvijā pieaug pieprasījums pēc Latvijā ražotām moduļu mājām. Aprīlī no Liepājas ostas uz salu Zviedrijā tika nogādāta vēl viena krava ar uzņēmumā „MODHUS” saražoto produkciju. Uzņēmums Liepājā darbojas bijušajā Mašīnbūves rūpnīcā, tā izmantojot padomju laiku industriālo mantojumu mūsdienu ražošanai.

Burtiski nepilnas pusstundas laikā, kamēr risinās saruna ar uzņēmuma „MODHUS” līdzīpašnieku Raimondu Eglīti, viena no moduļu mājas sienām jau ir gandrīz gatava. Darbinieki ar iekārtām veikli sastiprina koka korpusu ar logiem. Raimonds Eglītis joko, ka transportēt ar kuģi uz Skandināviju varam moduļu mājas, kas ir uzņēmuma teritorijas vārtu platumā, un tie ir gandrīz pieci metri. Biznesa ideja radusies, pašam strādājot līdzīgā uzņēmumā:

''Pirmsākumi ir 2007. gadā, kad es sāku darbu norvēģu uzņēmumā, kas izveidoja ražotni Ventspilī. Vēlāk uzņēmums tika likvidēts. Man radās doma šo ideju par moduļu māju ražošanu īstenot pašam. Ideja ir pārnesta no Ventspils uz Liepāju.''

Uzņēmums ražo moduļu un paneļu ēkas, kas pārvēršas par ofisiem, bērnudārziem, skolām, privātmājām un citiem objektiem. Viena šāda objekta īstenošanai no arhitekta iesniegtās idejas līdz realizācijai nepieciešams laiks no pusgada līdz gadam.

„Mēs savā ražošanas procesā kombinējam koku ar metālu. Tā mēs varam brīvāk operēt ar ugunsdrošības prasībām. Varam no moduļiem uzbūvēt pat septiņu stāvu daudzdzīvokļu mājas un viesnīcas,” stāsta Eglītis.

Šajās dienās Liepājā tirdzniecības kanālā pašā pilsētas centrā varēja vērot, kā moduļu ēkas tiek iekrauta kravas kuģī. Liepājā esošo uzņēmēju saražotās produkcijas transportēšana caur Liepājas ostu ir viena no Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) prioritātēm, uzsver SEZ pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevkis:

„Tas, ka Liepājas osta un SEZ ir kopā vienā struktūrā, pierāda to, ka var veiksmīgāk attīstīt ražošanas un ostas projektus. Tā, piemēram, uzņēmums „Easy Building” rezervējis teritoriju Karostā, jo zina, ka varēs savu saražoto produkciju vest ar prāmi uz Vāciju. Prāmis kursē piecas reizes nedēļā. Tāpat kompānija „UPB” un saražotie dzelzsbetona paneļi, vēl minerālmēslu ražotājs „NPK Termināls”, kas fraktē kuģus, lai sūtītu savu produkciju pa visu pasauli.”

24 stundu laikā iekrautās moduļu ēkas no Liepājas jau nonākušas Zviedrijā, stāsta uzņēmuma „MODHUS” līdzīpašnieks Raimonds Eglītis:

„Konkrētā krava sastāvēja no 16 mājām. Tur bija divi dzīvojamās mājas moduļi un viens saunas modulis. Kopā ar kuģi nosūtījām 48 vienības, tika jau novietotas salā uz Zviedrijas. Tās ir vasaras atpūtas mājas. Stundas braucienā no Stokholmas ir gandrīz vientuļa sala, lieliska vieta, kur atpūsties un makšķerēt, sēžot uz terases. 1. jūnijā tās jau gaidīs savu iemītniekus.”

Skandināvijā moduļu tipa būvniecība ir ļoti pieprasīta.

„Viņu arhitekti domā šādā līmenī - arhitektūra jau ir tāda, lai to varētu piemērot moduļu ēkām. Latvijā mēs vēl tik ļoti to neizjūtam.

Arhitekti koncentrējas uz tradicionālo būvniecību. Parasti klients meklē ražotāju tad, kad ir gatava arhitektūra un grib īstenot moduļos, bet saskaras ar ēkas apjoma izmaiņām, un izlemj veikt tomēr tradicionālo būvniecību, nevis veikt izmaiņas projektā,” klāsta Eglītis.

80% procentus no saražotās produkcijas uzņēmums eksportē uz Zviedriju un Norvēģiju, 20% paliek Latvijā. Šobrīd pieprasījums Skandināvijā ir lielāks, nekā Latvijā iespējams saražot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti