Vairākiem dārzeņu veidiem cenas kritušās līdz 50%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Salīdzinot ar pērno gadu šajā laikā, šogad cenas vairākās dārzeņu grupās kritušās par 30-50%, intervijā Latvijas Radio pastāstīja kooperatīvās sabiedrības "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa. Tai pašā laikā viņa norādīja, ka pircēji pašlaik ir ļoti saprotoši pret vietējiem ražotājiem un tas varētu ļaut vieglāk pārvarēt radušos situāciju.

Cenu kritums īpaši jūtams kartupeļiem, burkāniem, sīpoliem, kāpostiem un bietēm. Arī gurķiem un tomātiem cenas ir zemākas.

Savukārt problēmas ar dārzeņu realizāciju ir saistībā ar kabaču un ziedkāpostu neplānoti lielo ražu siltajā laikā. „Ja šī prece ir ļoti daudz un tirgus ir ļoti piesātināts, ir daudz grūtāk noorientēties un pārdot īsā brīdī. Savukārt tos produktus, kurus var uzglabāt, ielikt noliktavās un kurus ziemā var glabāt, par tiem vēl nav satraukuma, ka tos mestu ārā,” skaidroja „Mūsmāju dārzeņi” vadītāja.

Cenu kritumu par 30-50% Strazdiņa sauc par ļoti traģisku situāciju dārzeņu audzētājiem: „Tas nozīmē – par ekonomiku, izaugsmi, nemaz nerunājot par peļņu, mēs šobrīd nerunājam. Mēs runājam par izdzīvošanu, kredītu nomaksu un maksājumu veikšanu.”

Tomēr viņa norāda, ka vietējiem ražotājiem tirgus Latvijā nav apstājies: „Jo dārzeņus ēd, cilvēki patērē. Arī mūsu pircēji ir ļoti saprotoši un atbalstoši šajā jautājumā. Un, ja tā turpināsies, krīze būs daudz vieglāka, jo mums saglabāsies tirgus.”

Kā vēstīts, Eiropas Komisija šonedēļ paziņoja par virkni ārkārtas pasākumu ar mērķi palīdzēt augļu un dārzeņu ražotājiem, kas cietuši Krievijas noteiktā pārtikas preču importa embargo dēļ. Kopējā atbalsta summa ir 125 miljoni eiro.

7.augustā Krievija paziņoja, ka uz gadu aizliedz noteiktu lauksaimniecības un pārtikas produktu ievešanu no valstīm, kas saistībā ar krīzi Ukrainā ir noteikušas sankcijas pret Krieviju. No Eiropas Savienības, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas nekavējoties tika aizliegta liellopu gaļas, cūkgaļas, augļu un dārzeņu, putnkopības, zivju, siera, piena un piena produktu ievešana. Krievija brīdināja, ka tāds aizliegums attieksies arī uz visām citām valstīm, kas pret to vērsīs sankcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti