Vairāk nekā puse «jauno» bezdarbnieku nav potējušies pret Covid-19

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 18. oktobra līdz 17. novembrim vairāk nekā puse –  53% no bezdarbnieka statusu ieguvušajiem nebija vakcinēti pret Covid-19, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) apkopotā statistika. 

Dati liecina, ka šajā laikā par bezdarbniekiem bija kļuvuši 9792 cilvēki. 4560 jeb 47% bija vakcinēti, bet 5232 jeb 53% nebija vakcinēti pret Covid-19. 

Klikšķināt, lai palielinātu:

Par pienākumu vakcinēties pret Covid-19 Latvijā diskutēts jau no vasaras vidus. Sākotnēji valdība lēma, ka obligāta vakcinācija būs izglītībā, ārstniecībā un sociālajā aprūpē. Saeima tomēr valdības lemto neapstiprināja. Pēc tam tika nolemts, ka pienākums vakcinēties no 15. novembra būs visiem pašvaldības un valsts iestāžu darbiniekiem, kā arī privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuru darbs saistīts ar paaugstinātu Covid-19 izplatības risku. Ja vakcinācija sākta, tad to var pabeigt, regulāri testējoties. 

EM Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle LSM.lv pastāstīja, ka vērojama tendence – nepotēto bezdarbnieku īpatsvars tādās nozarēs kā valsts pārvalde, veselība un sociālā aprūpe ir proporcionāli lielāks.

Salīdzinot vakcinācijas aptveri starp nozarē strādājošajiem un no darba aizgājušo bezdarbnieku vakcinācijas aptveri, iespējams spriest, vai cilvēki no darba aizgājuši Covid-19 vakcinācijas prasības dēļ. Jo abi skaitļi atšķirīgāki, jo ticamāk, ka cilvēki darbu pametuši, jo nevēlējās potēties.

Klikšķināt, lai palielinātu:

Piemēram, valsts pārvaldē kopš mājsēdes sākuma bezdarbnieka statusu bija ieguvis 1221 cilvēks, no kuriem tikai 29% bija vakcinēti. Vidēji nozarē strādā 62,9 tūkstoši, no kuriem vakcinēti ir 99% cilvēku.

Līdzīgi ir arī veselības un sociālajā aprūpē, kā arī izglītībā. Pēdējā gadījumā Zīle gan aicināja ņemt vērā arī to, ka izglītībā bezdarbnieka statusu ieguvušo skaits salīdzinoši nav liels. Proti, ļoti mazs īpatsvars – 32% – bezdarbnieku no izglītības nozares ir vakcinēti. Tomēr jāņem vērā, ka tie ir tikai 396 darbinieki, bet kopējais nozares darbinieku skaits ir ap 60 000.

Savukārt par izmaiņām tirdzniecības un apstrādes rūpniecības jomās ministrijas eksperte norādīja, ka tās ir darbinieku skaitā apjomīgākās nozares, kurās vērojama ātra darbinieku aprite.

Zīle norādīja, ka 15. novembris nav kritiskais datums, kad pret Covid-19 nevakcinētie cilvēki steigušies iegūt bezdarbnieka statusu. Lielāks nekā sabiedrībā vidēji nevakcinēto īpatsvars vērojams jau no oktobra sākuma.

Viņa arī piebilda, ka, lai gan vakcinācijas aptvere bezdarbnieku vidū ir zemāka nekā valstī vidēji, bezdarbnieku skaits vēl aizvien ir zemāks, nekā tas bija pirms Covid-19 pandēmijas. Zīle norādīja, ka bezdarbnieku skaits nedaudz pieaug, bet tas ir normas robežās, ņemot vērā gada sezonalitāti.

Klikšķināt, lai palielinātu:

Jau ziņots, ka no nodarbinātajiem vakcinēti ir 85%. Zīle izcēla, ka liels vakcinācijas uzrāviens ir ugunsdzēsējiem, kur iepriekš bija vakcinēti tikai 60%, bet tagad potējušies jau 90%.

"Viņi pierādīja, ka ir glābēji visās nozarēs," sacīja Zīle.

Tāpat arī būvniecības nozarē – oktobra sākumā bija vakcinēti 49%, bet novembrī – 81% nodarbināto.

KONTEKSTS:

15. novembrī spēkā stājas prasība, ka valsts un pašvaldību iestādēs, tai skaitā kapitālsabiedrībās nodarbinātie, kā arī privātajā sektorā nodarbinātie, kuru darbs saistīts ar paaugstinātu Covid-19 izplatības risku, savus darba pienākumus var veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Vienlaikus pagarināts pārejas laiks tiem cilvēkiem, kuriem 15. novembrī Covid-19 sertifikāta vēl nav, bet ir uzsākts potēšanās process.

Savukārt no 15. decembra prasība pēc Covid-19 sertifikāta būs visiem klātienē strādājošajiem darbiniekiem, tostarp privātajā sektorā.

Saeima atbalstījusi arī grozījumus likumā, ļaujot darba devējiem atlaist tos padotos, kuriem noteikto darba pienākumu pildīšanai nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti