Vaidere mudina piensaimniekus nesteigties ar ganāmpulku likvidāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai gan piensaimniekiem ražošanas samazināšanai paredzēts Eiropas Savienība (ES) atbalsts, tomēr Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (“Vienotība”) mudina nesteigties ar ganāmpulku likvidāciju.

Vaidere skaidroja, ka ES atbalsts paredz 150 miljonus eiro piensaimniekiem ražošanas samazināšanai un 350 miljonus eiro – dažādu problēmu pārvarēšanai. Paredzams, ka Latvija saņems nepilnus 9,76 miljonus eiro.

Viņa gan atzina, ka šis atbalsts nav pietiekams – tie ir apmēram 10% no zaudējumu kopsummas. Tomēr  tas ir neliels atspēriens.

Turklāt Vācija vidēji uz vienu cilvēku saņems 0,73 eiro, bet Latvijā 5 eiro, norādīja Vaidere, piebilstot – Latvijā arī lauksaimniecībā nodarbināto īpatsvars ir lielāks. “Šajā gadījumā esam panākuši, ka Baltijas valstu, arī Latvijas zemnieki netiek aizmirsti,” viņa sacīja.

Vaidere arī cer, ka piena ražošanas samazināšana nenotiks ar veselu ganāmpulku likvidāciju. “Tas ir process, kas būtu ļoti nepatīkams, jo ganāmpulks nav lieta, ko var vienā dienā iznīcināt, otrā radīt,” saka politiķe.

Zināms, ka atbalsta izmaksāšanas nosacījumi visās ES valstīs varētu būt apmēram vienādi, taču kritēriji pagaidām nav definēti.  Viņasprāt, ar ganāmpulku likvidāciju nevajadzētu steigties, bet gaidīt uz palīdzību, kā arī meklēt dažādas iespējas. 

Jau ziņots, ka, lai stiprinātu krītošo piena cenu dēļ novājināto piensaimniecības nozari ES, EK piensaimniekiem pirmdien, 18.jūlijā piedāvāja 500 miljonu eiro lielu atbalstu.

Tāpat vēstīts, ka visā Eiropā krīze piena ražošanas nozarē vērojama vismaz pāris gadus un šogad jo īpaši liela ir piena pārprodukcija. Tā radusies gan Krievijas noteiktā pārtikas produktu embargo, gan piena kvotu atcelšanas dēļ. Piensaimniekiem situāciju vēl skaudrāku padara piena cenu kritums par teju 40% pēdējo divu gadu laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti