Eiro fokusā

Graudaugu ražu Latgalē šogad prognozē labāku nekā pērn

Eiro fokusā

Latvijas uzņēmumi vēlas iesaistīties militārās rūpniecības klāsterī

Pasaules turīgie cilvēki aicina celt nodokļus miljonāriem, lai cīnītos ar Covid-19 sekām

Vai valstis atsaucas miljonāru aicinājumam celt nodokļus bagātajiem?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai vairāki pasaules miljonāri aicinājuši valdības paaugstināt nodokļus turīgajiem. Dažas valstis jau diskutē vai palielina nodokļus.

83 miljonāri atklātā vēstulē aicinājuši valdības visā pasaulē piemērot bagātniekiem lielākus nodokļus. Tas esot nepieciešams, lai palīdzētu finansēt ekonomikas atveseļošanu no krīzes, ko radījusi jaunā koronavīrusa pandēmija. Miljonāri uzsvēra – problēmas, ko radījusi Covid-19 pandēmija, nevar atrisināt tikai ar labdarību, lai cik dāsna tā būtu.

Iniciatīvas nozīmīgumu uzsvēra arī Dānijā bāzētās organizācijas „Human Act” dibinātājs Djafars Šalči: “Lieta, kas mums, miljonāriem, ir kopīga – mums ir daudz naudas. Un šī nauda ir jāliek lietā. Tādēļ es aicinu mūsu valdību noteikt mums nodokļus nekavējoties, pirms ir par vēlu. Ir svarīgāk rūpēties par cilvēci, nevis par naudu. Kaut kam ir jānotiek, un tam jānotiek drīz. Tas ir ilgtspējīgs un labākais risinājums, ko iesākt.”

Ņemot vērā to, ka valstis cenšas reaģēt uz globālās pandēmijas ietekmi uz ekonomiku, dažas valstis jau ir ierosinājušas ieviest augstākus nodokļus. Apvienotajā Karalistē bāzētā Fiskālo pētījumu institūta domnīca ir norādījusi, ka

augstāku nodokļu ieviešana ir neizbēgama daudziem, ne tikai īpaši bagātajiem.

Lielbritānijas leiboristu partija ir aicinājusi valdību apsvērt iespēju ieviest bagātības nodokli turīgākajiem sabiedrības locekļiem, lai palīdzētu finansēt atveseļošanos no koronavīrusa pandēmijas. Partijas līderis Kīrs Stārmers uzsvēris, ka vislielākā nasta būtu jāuzņemas tiem, kuriem ir visplatākie pleci.

Savukārt Spānijas premjerministrs Pedro Sančess šomēnes lika noprast, ka valdība varētu piemērot augstākus nodokļus. Arī Krievija gatavojas palielināt nodokļus cilvēkiem ar augstiem ienākumiem.

Saūda Arābija jau ir palielinājusi tirdzniecības nodokli, lai kompensētu vīrusa sekas un naftas cenu krišanos.

Tikmēr Latvijas Finanšu ministrijā Latvijas Radio norādīja, ka diskusijas par iespējamiem nodokļu sistēmas precizējumiem Latvijā vēl notiek valdību veidojošo politisko partiju līmenī. Tātad tieši tām arī jālemj par to, vai arī Latvijas turīgajiem paaugstināt nodokļus.

KONTEKSTS:

Kā liecināja pērn rudenī publicēti dati, pasaulē bija 48,8 miljoni miljonāru, kuru bagātības kopējais apmērs bijis vairāk nekā 158 triljoni dolāru. Tātad šo miljonāru rokās bija 44% no visas pasaules bagātības.

Visvairāk miljonāru joprojām ir Amerikas Savienotajās Valstīs. Pērn šajā valstī tādu bija vairāk nekā 18 miljoni.

Tikmēr Ķīnā ir vairāk nekā četri miljoni, bet Japānā – vairāk nekā trīs miljoni miljonāru. Lielbritānija ar vairāk nekā diviem miljoniem šādu cilvēku ierindojusies ceturtajā vietā, bet Vācija ar 2,2 miljoniem bagātnieku – noslēdz Top 5.

500 000 cilvēku visā pasaulē tiek klasificēti kā “īpaši pārtikuši”, un to bagātība pārsniedz 30 miljonus ASV dolāru. Tas nozīmē, ka ļoti pārtikušu cilvēku skaits visā pasaulē ir lielāks nekā Islandes vai Maltas iedzīvotāju skaits. Īpaši pārtikušo cilvēku skaits pasaulē turpina pieaugt, neraugoties uz koronavīrusa krīzes ietekmi uz ekonomiku. Piemēram, pasaules bagātākā cilvēka un „Amazon” dibinātāja Džefa Bezosa bagātība šogad ir pieaugusi par 75 miljardiem ASV dolāru, sasniedzot 189 miljardus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti