Eiro fokusā

Strādājošos aicina mācīties un pinveidot profesionālās kompetences

Eiro fokusā

Vairāk nekā puse Latvijas vidējo un mazo uzņēmēju neizmanto sociālos tīklus

Vai “Lidl” veikalu atvēršana audzēs algas un citus labumus tirdzniecībā strādājošajiem?

Vai «Lidl» veikalu atvēršana audzēs algas un citus labumus tirdzniecībā strādājošajiem?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arvien saglabājot noslēpumainību un neatklājot, kad tad īsti atvērs veikalus, straujus apgriezienus darbinieku komplektēšanā sākusi mazumtirdzniecības kompānija "Lidl". Ienākt Latvijā tā sola jau labu laiku, turklāt ar vērienu – veikalus atvērs vienlaicīgi, darbiniekiem sola nozarē lielākās algas un citus sociālos labumus. Tagad tirgotājs sācis strādājošo meklējumus, pie sevis aicinot vismaz tūkstoti veikalu un noliktavu darbinieku. Vai un kā jauna tirgus spēlētāja ienākšana Latvijā mainīs darbaspēka situāciju tirdzniecībā?

Mazumtirgotājs "Lidl", kas patlaban strādā 32 pasaules valstīs, to skaitā Lietuvā, pārredzamā nākotnē darbu varētu sākt arī Latvijā. Par to gan neliecina paša uzņēmuma paustais, jo veikalu atvēršanu "Lidl" tur noslēpumā. Taču kompānija ir pabeigusi loģistikas centru Rīgā, kā arī ekspluatācijā nodevusi desmit veikalu ēkas.

Tāpat divu gadu mācības aizvadījuši veikalu un reģionālie vadītāji, bet nu ar vairāk nekā 1000 vakancēm sāk komplektēt veikalu un loģistikas centra darbinieku komandas.

Pieteikties vakancēm iespējams oktobrī "Lidl" mājaslapā.

"Jau tagad redzam, ka interese no potenciālajiem darbiniekiem ir liela, jo varam piedāvāt augstāko algu nozarē, kā arī citus papildu labumus (..)," klāstīja "Lidl" pārstāve Zane Neļķe.

Darbiniekus "Lidl" meklē Rīgā un astoņās reģionu pilsētās, solot līdz sešu eiro stundas likmi pirms nodokļu nomaksas jeb 960 eiro bruto algu, ja strādā 160 stundas mēnesī.

Tomēr Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis vērtēja, ka "Lidl" solītie labumi jau tagad šur tur ir realitāte,

tāpēc pārāk liels satricinājums darba tirgū varbūt nemaz nav sagaidāms. Turklāt strādājošo rindas papildinājusi Covid-19 raisītā krīze.

(..) Tajā pašā laikā jāsaka, ka tik vienkārši darbiniekus dabūt nav. Viņu ir tik, cik ir. Lielākie tirgotāji, piemēram, "Rimi" jau šobrīd maksā krietni vairāk par vidējo nozarē. Jāsaka, ka ne tikai alga ir tas, kas nosaka, vai un par cik var pārpirkt kādu darbinieku. Ir ārkārtīgi daudz aspektu mūsdienās. (..) Darba tirgum ir jābūt ārkārtīgi elastīgam, jāmāk piedāvāt elastīgu darba grafiku, vēl labs kolektīvs, apmācības. (..) Domāju, ka tirgus pārdale būs, un te būs varbūt diezgan agresīvi paņēmieni, kā iegūt darbiniekus, bet vairāk tādi radoši," klāstīja Krūzītis.

Lielas izmaiņas darbaspēka tirgū neparedz arī Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs. Taču viņš atzina, ka migrācija ir sagaidāma, turklāt kāds tirgotājs konkurences pastiprināšanos var neizturēt.

"(..) Iespējams, ka "Lidl" būs nedaudz labākas algas kā citur, bet arī jāsaprot, ka disciplīna tur ir daudz stingrāka un darba laika uzskaite ir ļoti skrupuloza," klāstīja Danusēvičs.

Līdz ar "Lidl" izvēršanos vidējās algas gan nozarē kāpšot, bet ne daudz, turklāt citi tirgus dalībnieki nupat jau esot darba samaksu palielinājuši, bet darba ražīgums tam tik strauji līdzi netiekot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti