Panorāma

Māca zīmju valodu labākai saziņai

Panorāma

Igaunijas Dziesmu svētku tradīcijai – 150

Latvijā palielinās brīvi audzēto vistu skaits

Vai brīvībā turēto vistu bizness var būt sekmīgs? Lauras Irbes pieredze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā ir visdējīgākās vistas un vislielākie olu ēdāji Baltijas valstīs. Gadā mēs apēdam 800 miljonus olu, ko izdējušas gan sprostos, gan kūtīs, gan brīvībā turētās vistas. Neraugoties uz augstāku cenu, tieši brīvo vistu olas pēdējā laikā tirgū ir īpaši pieprasītas. Ar šādu biznesu nodarbojas arī Lauras un Laura Irbju saimniecība Kocēnu pagastā.

Vistām vistu darīšana – kūtī notiek dēšana, galvenās ēdienreizes un iespēja tikt pie svaiga ūdens. Ja kaut ko vajag visām reizē, gadās saķildoties. Ārā ķildu nav – tur valda mierīga līdzāspastāvēšana, jo katrai iespējams izkašāt kādu saknīti, atrast tārpiņu.

“Tās atrod sev vajadzīgo – zaļa zāle, tārpiņi. Tas nodrošina to garšu. Kad es pirms trīs gadiem sāku nodarboties ar vistām, salasījos internetā, ka var vienkārši pabērt graudus un vista augs. Tā nenotika. Pirmā ola parādījās pēc pusgada. Un tad tikai sāku mācīties, ka vistai vajag minerālvielas, vitamīnus,” stāsta Laura Irbe.

Pašlaik saimniecībā ir 350 'Lohmann Brovn' un 'Leghorn' šķirnes vistu un 12 gaiļi. Vistas dēj bez gaiļa, bet gaiļi nepieciešami, lai ieviestu kārtību dāmu sabiedrībā un ziņotu, ja tuvojas briesmas, piemēram, vanags vai lapsa.

“Vai tas ir peļņas avots? Es neteiktu, tā vairāk ir sirdslieta. Protams, par ieņēmumiem mēs dzīvojam. Man ir par maz vistu. Ja ir tūkstoši, tad noteikti tas atmaksājas,” saka Laura Irbe.

Modernā vistu mītne aprīkota ar ventilāciju, automātisko barošanu, dzirdināšanu un videonovērošanu. Eja ved uz āru, un vistām ir brīva izvēle, kur palikt.

Projektējot mītni, Jaunklētnieku saimnieks Lauris Irbe domājis par to, lai dzīvesbiedrei Laurai, vistas aprūpējot, būtu ērta un viegla strādāšana. “Neskaitāmas stundas sēdēju pie datora, skatījos, kā ir Kanādā, kā ASV taisa un tepat Eiropā mazās saimniecības. Un tad izvilku, lai būtu piemērots mums. Es esmu pats uzcēlis par saviem līdzekļiem, lēnām strādājam, lai uzbūvētu ko lielāku,” stāsta Lauris Irbe.

Dienā vistas vidēji izdēj 100 līdz 200 olu atkarībā no laika apstākļiem un vistu noskaņojuma. Olas pārdod Cēsīs tiešajā tirdzniecībā, bet cilvēki tām brauc pakaļ arī uz saimniecību, lai pie reizes apskatītu un papriecātos par brīvajām un laimīgajām vistām.

“Es nenožēloju, jo tā ir pārvērtusies par sirdslietu. Viņas nav man kā ienākumu avots – mana dzīve tā ir,” saka Laura Irbe.

Dietologi apgalvo, ka olu kvalitāti vistu turēšanas apstākļi īpaši neietekmē. Tiesa, brīvo vistu olās ir par 10 % mazāk tauku, bet lielāks joda un D vitamīna daudzums.

Laura un Lauris Irbes jau tuvākajā laikā iecerējuši uzbūvēt vairākas vistu mītnes, laimīgo vistu skaitu palielinot desmitkārt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti