Vadošās Eiropas valstis aicina novērst ārzonas firmu slepenību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piecas Eiropas Savienības ekonomiski attīstītākās valstis aicina vadošās pasaules lielvalstis novērst ārzonas firmu slepenību, kas rada iespēju cilvēkiem izvairīties no nodokļiem un atmazgāt naudu.

Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Spānijas un Vācijas finanšu ministri paziņojumu izplatīja saistībā ar tā dēvēto “Panamas dokumentu” skandālu.

Amatpersonas arī   rosina izveidot ārzonu melno sarakstu, ja valstis nedalīsies ar firmu reģistru datiem, kā arī veidot transnacionālus reģistrus. Tie identificētu labumu gūstošos kompāniju, trestu, fondu un citu juridisko personu īpašniekus, kas spējuši noslēpties no nodokļu administrētājiem un likuma varas.

“Panamas dokumenti parāda, cik svarīga ir cīņa pret izvairīšanos no nodokļiem, agresīvu nodokļu plānošanu un naudas atmazgāšanu,” teikts paziņojumā. 

Tikmēr Amerikas Savienoto Valstu galvaspilsētā Vašingtonā sākušās Pasaules Bankas  un Starptautiskā Valūtas fonda pavasara sanāksmes. Arī tajās viens no svarīgākajiem jautājumiem ir cīņa pret izvairīšanos no nodokļiem. 

Kā jau vēstīts, tā sauktie "Panamas dokumenti" norādīja uz vairāku redzamu personu saistību ar patieso ieņēmumu slēpšanu ārzonu uzņēmumos.

Islandes valdības vadītājs pēc tam atkāpās no amata, bet Lielbritānijas premjerministrs publiskojis datus par pēdējos septiņos gados samaksāto ienākuma nodokli.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kura līdzgaitnieki minēti dokumentos, paziņojis, ka tas viss esot ASV sazvērestība.

Līdzās vairāku valstu vadošajiem politiķiem noplūdinātajos “Mossack Fonseca” dokumentos minētas arī Latvijā pazīstamas personas, kuras, iespējams, šādi centušās izvairīties no nodokļu samaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti