Dienas notikumu apskats

Uzņēmums nepiekrīt RD piedāvājumam atpirkt īpašuma daļas Zolitūdes traģēdijas vietā

Dienas notikumu apskats

"Vecā" koalīcija un "Attīstībai/Par!" izšķir Saeimas priekšsēdētāja likteni

Neziņa par Brexit nosacījumiem veicina uzņēmumu vēlmi pamest Lielbritāniju

Vācu «Schaeffler» slēgs divas ražotnes Lielbritānijā saistībā ar neziņu par «Brexit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunākajā sabiedriskās domas aptaujā Lielbritānijā secināts, ja referendums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) notiktu tagad, tad lielākā daļa iedzīvotāju atbalstītu palikšanu blokā. Līdzīga neizlēmība vērojama arī britu valdībā. Politiķi ir neziņā, vai spēs rast tuvākajā laikā kompromisu ar Briseli un panākt vienošanos par izstāšanās nosacījumiem. Kā viens no signāliem šai ieilgušajai neziņai ir arī vācu uzņēmuma "Schaeffler" lēmums par divu ražotņu slēgšanu Lielbritānijā.

Saskaņā ar pētījumu, kas veikts no 20.oktobra līdz 2.novembrim pēc britu telekanāla "Channel 4" pasūtījuma, no 20 000 aptaujāto cilvēku 54% balsotu par Lielbritānijas palikšanu ES, kamēr otra puse 46% tomēr atbalstītu aiziešanu no bloka.

Tiesa, līdzīga tendence bija vērojama arī aptaujās pirms referenduma 2016.gadā, kad vairums britu izrādīja gatavību atbalstīt palikšanu, tomēr referendumā balsu pārsvars bija par ES pamešanu. "Brexit" atbalstīja 52%, bet 48% vēlējās, lai Lielbritānija paliktu ES sastāvā. 

Neskatoties uz to, ka pēdējos mēnešos pastāvīgi parādās aicinājumi rīkot otru referendumu, Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja to neatbalsta. Tā vietā viņa ir noraidījusi jebkādus centienus šajā virzienā.

Līdz ar to noskaņa, kas valda britu valdības ēkā vadošo politiķu vidū, ir tikai viena. Viņi gatavojas sliktākajam scenārijam, ja vienošanās ar ES par izstāšanās nosacījumiem netiek panākta.

Par to liecina arī britu parlamenta politiķa Džefrija Donaldsona sacītais, ka notiekošais liecina tikai par virzību vienā virzienā, ka vienošanās nebūs.

Donaldsons arī sociālajā tīklā "Twitter" paudis viedokli, ka vaina par šādu iznākumu būtu jāuzņemas Īrijas valdībai, vienlaikus norādot, ka šim visam būs arī ekonomiskas sekas tieši uz Īriju.

Līdzšinējās sarunās starp Londonu un Briseli tieši Lielbritānijas un Īrijas robežas jautājums ir tas, kas bloķē galīgo vienošanos par izstāšanās nosacījumiem, jo briti baidās, ka, atbalstot ES pieprasīto punktu robežas jautājumā, tas var nospēlēt pret Lielbritāniju, piespiežot ilgāk to palikt un ievērot bloka tirdzniecības noteikumus.

Britu laikraksts "The Sun" raksta, ka politiķi ir noskaņoti kaujinieciski un izslēdz iespēju, ka viņi varētu atbalstīt tādu Mejas virzīto variantu, kas acīmredzami ir pret valsts interesēm.

Otrdien, 6.novembrī, pēc britu valdības sēdes Meja pauda atbalstu šai pozīcijai un piebilda, ka vienošanās ar ES netiks slēgta par katru cenu, lai tā tikai tiktu noslēgta.

Tas nozīmē, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES notiek nākamā gada 29.martā neatkarīgi no tā, ir vai nav panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem.

Nebeidzamās diskusijas un neziņa arī uzņēmējiem liek pieņemt lēmumus, arī par ražotņu slēgšanu Lielbritānijā. Tā, piemēram, Vācijas automašīnu detaļu ražotājs "Schaeffler" otrdien, 6.novembrī, paziņoja, ka slēgs rūpnīcas "Lanelli" un "Plimuta", par iemeslu norādot neskaidrības ap Apvienotās Karalistes izstāšanos.

Tiek norādīts, ka kopumā kompānija likvidēs 500 darbavietas. Galvenā rūpnīca Šefīldā Anglijas ziemeļos gan netiks slēgta. Tur kompānija ražo vieglo automašīnu un traktoru sajūgus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti