Vācu eiroparlamentārietis aicina ECB nopietni pārbaudīt «Citadeli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Centrālai bankai būtu nopietni jāpārbauda “Citadeles” banka pirms uzsākt tās darbības uzraudzību - tā uzskata Eiropas Parlamenta deputāts no “Zaļo grupas” Svens Gīgolds.

Vācu izcelsmes deputāts norāda, ka pēc gaidāmās “ABLV” bankas likvidācijas par trešo lielāko banku Latvijā kļūs “Citadele”. Tādēļ saskaņā ar likumu Eiropas Centrālai bankai būs jāuzņemas tās uzraudzība.

Vēstuli ar aicinājumu veikt padziļinātu pārbaudi Gīgolds ir nosūtījis Vienotā uzraudzības mehānisma vadībai. Vienotais uzraudzības mehānisms ir Eiropas banku uzraudzības sistēma, kas ietver ECB un iesaistīto valstu uzraudzības iestādes.

 “Eiropas Centrālā banka ir atzinusi, ka naudas atmazgāšana un finanšu noziegumi rada nopietnu problēmu Banku savienībai un vienotā uzraudzības mehānisma reputācijai. Tādēļ viņi tagad ir sākuši to iekļaut savās uzraudzības vadlīnijās. Līdz ar to brīdī, kad jauna banka pievienojas uzraugāmo finanšu iestāžu sarakstam, tā būtu nopietni jāpārbauda,” pauda deputāts.  

“Es nesaku, ka “Citadeles” bankai būtu daudz netīrās naudas. Man par to nav informācijas. Bet viņu gada pārskati parāda, ka viņi diezgan daudz strādā ar nerezidentu klientiem. Tas pats par sevi nav nekas nelikumīgs. Tomēr es gribu būt pārliecināts, ka vēlreiz neatkārtosies tāds pats skandāls kā ar “ABLV” banku vai arī divām Igaunijas bankām. Netīrā nauda no Baltijas valstīm nesen ir iedragājusi Banku savienības reputāciju,” klāstīja deputāts.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.  Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. No  3.marta "Citadelē" sākta garantēto atlīdzību izmaksa "ABLV Bank" klientiem, un mēneša laikā izmaksāti 83 miljoni eiro.   

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Sākot ar 2014.gadu, ECB uzraudzīja trīs Latvijā strādājošas bankas: „Swedbank”, “SEB” un ABLV, jo ES regula piešķir Eiropas Centrālajai bankai pilnvaras kļūt par eirozonas banku sektora koordinējošo uzraudzības iestādi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti