Vācijas pilsētā no apgrozības izņem viena un divu eiro centu monētas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes Klēves pilsētas tirgotāji vienojušies par kopēju iniciatīvu – izņemt no apgrozības mazākā nomināla – viena un divu eirocentu – monētas.

 

Kopš pirmdienas, 1.februāra, visas cenas veikalos, kas iesaistījušies šajā iniciatīvā, ir noapaļotas līdz tuvākiem pieciem eiro centiem. Iniciatīvas autors ir "Klever City Netzwerk" – dažādu preču tirgotāju apvienība, kas darbojas Vācijas un Nīderlandes pierobežā esošajā pilsētā ar 50 000 iedzīvotāju.

Tādējādi "Klever City Netzwerk" cenšas mazināt savu dalībnieku izmaksas, ņemot vērā, ka bankas prasa komisijas maksu par skaidras naudas inkasāciju. Mazāk vērtīgu monētu gadījumā inkasācijas izmaksas bieži vien pārsniedz šo maza nomināla monētu kopējo vērtību, vēsta "The Local".

Tirgotāji apgalvo, ka pircēji arī ir ieguvēji – norēķini skaidrā naudā būs ātrāki un vienkāršāki, "The Local" paziņoja "Klever City Netzwerk" preses sekretārs Ute Marks.

Klienti, kas turpinās uzstāt uz savām tiesībām izmantot viena un divu eiro centu monētas, varēs izmanot šo naudu, taču, kā tiek gaidīts, pēc cenu noapaļošanas šādas monētas izmantos nedaudzi.

Patlaban iniciatīvai pievienojušies aptuveni 60 no 150 "Klever City Netzwerk" esošajiem tirgotājiem – lielākoties ar nelielu un vietējo kapitālu. Lielie nacionālie tīkli, kas darbojas pilsētā, pagaidām nogaida. Apvienība vienlaikus cer, ka tuvāko nedēļu laikā iniciatīvas dalībnieku skaits būs vienlīdzīgs "Klever City Netzwerk" esošo dalībnieku skaitam.

Kā atzīmē "The Local", robežas otrajā pusē – Nīderlandē esošajā pilsētā Neimegenā – cenas līdz pieciem eiro centiem noapaļotas jau pirms vairākiem gadiem. Turklāt ne tikai šajā pilsētā – tirgotāji Nīderlandē, arī Somijā, Beļģijā un Īrijā jau 2004. gadā faktiski izslēdza viena un divu eiro centu monētas no apgrozījuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti