Vācijas ekonomika nonākusi recesijā; globālā ekonomika var sarukt par teju 10%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vācijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējiem trīs mēnešiem, samazinājies par 2,2%. Līdz ar to reģistrēta straujākā lejupslīde kopš 2008. gada finanšu krīzes, un ekonomika nonākusi recesijā. Tikmēr Āzijas Attīstības banka paziņojusi, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ pasaules ekonomika varētu sarukt par 9,7%.

Recesija Vācijā

Vācijas ekonomika nonākusi recesijā; globālā ekonomika var sarukt par teju 10%
00:00 / 03:40
Lejuplādēt

Vācijas statistikas biroja sākotnējie dati liecina, ka

valsts ekonomikā fiksēts otrs straujākais kritums kopš Vācijas atkalapvienošanās.

Jaunākie dati arī liecina, ka Vācijas ekonomika pirmajā ceturksnī nonākusi recesijā pēc pērn ceturtajā ceturksnī fiksētā 0,1% krituma. Tikmēr salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn Vācijas IKP pirmajā ceturksnī samazinājās par 2,3%, kas seko 0,4% kāpumam ceturtajā ceturksnī.

Vācijas ekonomikas ministrs Pēters Altmaiers jau aprīļa izskaņā brīdināja, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ Vācijas IKP šogad piedzīvos rekordstrauju kritumu, Eiropas liekākajai ekonomikai nonākot visu laiku smagākajā recesijā. Ministrs prognozēja, ka Vācijas IKP šogad samazināsies par 6,3%, ņemot vērā eksporta pieprasījuma samazināšanos un koronavīrusa izplatības ierobežojošo pasākumu negatīvo ietekmi uz iekšzemes patēriņu.

Vācijā ar Covid-19 līdz šim inficējušies teju 175 000 cilvēku, bet miruši – gandrīz 8000.

Ekonomikas ministrs kādā no intervijām šomēnes skaidroja, ka ziemā gaidāms otrs vīrusa vilnis, tomēr tam esot iespējams sagatavoties.

“Mūsu plānošanas mērķis ir kontrolēt pandēmiju gan skaitļu, gan vajadzības pēc intensīvās aprūpes ziņā. Tas nozīmē, ka vīruss noteikti ziemā būs atpakaļ. Tomēr, ja mēs varam nodrošināt testēšanu, brīvprātīgas aplikācijas ieviešanu un iespējami labākās veselības aprūpes pieejamību, jaunu inficēšanās gadījumu skaitu iespējams noturēt zemā līmenī,” paziņoja Altmaiers.

Sarukums arī globālajā ekonomikā

Tikmēr attiecībā uz globālās ekonomikas prognozēm ar paziņojumu piektdien, 15. maijā, klajā nāca Āzijas Attīstības banka. Tā aplēsusi, ka koronavīrusa pandēmija varētu samazināt pasaules ekonomiku par 9,7%. Tādējādi banka dubultojusi savu iepriekšējo aplēsi. Pamatojoties uz dažādiem scenārijiem, šāda ietekme izmaksātu 8,8 triljonus ASV dolāru. Banka gan atzina, ka valdību iejaukšanās varētu palīdzēt kompensēt krīzes radītos zaudējumus.

Vīrusa dēļ tiks zaudētas līdz 242 miljoniem darbavietu.

Globālās finanšu krīzes laikā pirms desmit gadiem nodarbinātības zaudējumi bija vairāk nekā septiņas reizes mazāki. Šo likvidēto darbavietu dēļ zaudējumi varētu sasniegt 1,8 triljonus ASV dolāru.

Lai apturētu ekonomiskos zaudējumus, valdības ir paziņojušas par virkni stimulējošu pasākumu. Banka atzīmēja, ka Amerikas Savienotās Valstis zaudē līdz pat 2,2 triljoniem dolāru jeb desmito daļu no tās IKP. Savukārt zaudējumi Ķīnā, kur vīruss parādījās pirmo reizi, varētu sasniegt 1,6 triljonus dolāru jeb 11% no tās ekonomikas.

Globālā tirdzniecība jau pirms krīzes cieta no tirdzniecības spriedzes starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Ķīnu, kā arī globālās izaugsmes palēnināšanās.

Savukārt ceļojumu ierobežojumi globālo tirdzniecību samazināšot līdz 2,6 triljoniem ASV dolāru.

KONTEKSTS:

Koronavīruss visā pasaulē ir nogalinājis vairāk nekā 300 000 cilvēku. Pasaules Veselības organizācija ir paziņojusi, ka iedzīvotājiem var nākties ar vīrusu sadzīvot.

196 valstīs un teritorijās ir oficiāli reģistrēti vairāk nekā 4,4 miljoni gadījumu, un visvairāk nāves gadījumu ir Amerikas Savienotajās Valstīs – teju 86 000.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti