Pusdiena

Viens no Skripaļu lietā aizdomās turētajiem varētu būt saņēmis Krievijas varoņa titulu

Pusdiena

Pusdiena 03.10.2018

Vācija atvērs plašāk durvis kvalificētiem viesstrādniekiem

Vācija atvērs plašāk durvis kvalificētiem viesstrādniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vācijas valdība vienojusies par jauniem imigrācijas likumiem un reformām. Saskaņā ar tiem Vācijas imigrācijas sistēma turpmāk priekšroku dos kvalificētiem viesstrādniekiem, ņemot vērā tādus rādītājus kā izglītība, vecums un finansiālais nodrošinājums. Runa ir par pilsoņiem no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES). Vācijai nepieciešams darbaspēks vairākās tautsaimniecības nozarēs. Vienlaikus vienošanās atšķir darbaspēka migrantus no patvēruma meklētājiem.

Angelas Merkeles vadītās valdības koalīcijas partiju sarunas par jaunajiem imigrācijas likumiem ievilkās līdz vēlai naktij, taču galu galā vienošanās pēc mēnešiem ilgām diskusijām ir parakstīta.

Darbaspēka trūkums vairākās nozarēs un iedzīvotāju novecošanās spiedusi Vācijas valdību spert soļus, lai piesaistītu vairāk kvalificēta darbaspēka no valstīm ārpus ES.

Mediju rīcībā nonākušās vienošanās teksts ir kompromisa vienošanās starp konservatīvajiem un sociāldemokrātiem. Jaunie likumi atvieglos iespējas iekļūt Vācijas darba tirgū trešo valstu pilsoņiem ar attiecīgu darba kvalifikāciju un vācu valodas prasmēm.

Lemjot par jaunajiem noteikumiem, kā piemērs ņemts Kanādas imigrācijas modelis. Proti, tie, kas vēlēsies dzīvot Vācijā, tiks vērtēti, balstoties uz viņu izglītības līmeni, vecumu, valodas prasmēm, finansiālo nodrošinājumu un to, vai viņiem Vācijā jau ir konkrēti darba piedāvājumi. Attiecīgi nabadzīgiem, neizglītotiem un nekvalificētiem trešo valstu pilsoņiem būs grūtāk imigrēt Vācijā.

Dokumentā arī rosināts, ka valdība vairs neuzstās, lai uzņēmumi, meklējot darbiniekus vakanču aizpildīšanai, dod priekšroku Vācijas pilsoņiem, pirms sāk meklēt darbiniekus no valstīm ārpus ES.

Vienlaikus valdībai joprojām būs tiesības slēgt imigrāciju uz konkrētām darbavietu kategorijām, ja to uzskatīs par nepieciešamu.

Vienošanos parakstīja arī Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers no valdošās Kristīgo demokrātu Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības. Zēhofers aktīvi aicinājis uz imigrācijas reformām, īpaši runājot par stingrākiem noteikumiem patvēruma meklētājiem.

Zēhofera Kristīgi sociālajai savienībai jau nākamnedēļ priekšā nopietns izaicinājums – vietējā parlamenta vēlēšanas Bavārijā. Tur viņa vadīto konservatīvo pozīcijas allaž bijušas ļoti spēcīgas, taču pēc imigrācijas krīzes vājinājušās.

Vienošanās par jaunajiem imigrācijas likumiem nošķir patvēruma meklētājus un darbaspēka migrāciju. No vienas puses, tas nozīmē, ka tie, kuriem ir tiesības lūgt patvērumu Vācijā, to joprojām varēs darīt. No otras, pēc Zēhofera prasības tika noraidīts sociāldemokrātu priekšlikums, ka tiem patvēruma meklētājiem, kas atraduši darbu, bet kuru patvēruma pieprasījumi ir noraidīti, tomēr atļautu palikt Vācijā. Zēhofers brīdināja, ka šāds solis iedrošinātu nekvalificētu patvēruma meklētāju imigrāciju bez nepieciešamajām prasmēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti