Vācija apsver iespēju «uz laiku» pārtraukt Grieķijas dalību eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan Grieķijas jaunais reformu plāns paredz pārskatīt pensijas, paaugstināt nodokļus un uzlabot nodokļu iekasēšanu, samazināt militāro budžetu, tomēr atsauksmes par to ir dažādas. Grieķijas valdības piedāvājumu asi kritizē Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība"). Tikmēr no Vācijas un Somijas izskan iespēja "uz laiku" Grieķijai iziet no eirozonas.

Sestdien, 11.jūlijā, notiek eirozonas finanšu ministru sanāksme. Noskaņojums tajā gan nav izcili optimistisks, vairākumā ir to eirozonas valstu ministru, kuriem jaunais piedāvājums nepatīk. Līdz ar to sarunas būs garas un smagas.

Pieļauj Grieķijas iziešanu no eirozonas

Eirogrupas vadītājs Jerūns Deiselblūms sacīja, ka trūkst uzticības abām pusēm un ir daudz konkrētu, precīzu lietu, kas Grieķijas valdības piedāvājumā neapmierina. Joprojām ir iebildumi par nodokļiem, pensiju reformām, privatizāciju un daudzām citām lietām, ko aizdevēji prasa, pirms piekrīt sarunām par jauno palīdzības programmu.

Savukārt Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible uzskata, ka Grieķijas jaunākie reformu piedāvājumi nav pietiekami, un ir piedāvājis Atēnām divus alternatīvus ceļus, ziņo "Reuters".  Viens no ceļiem paredz, ka Atēnām būtu ātri jāuzlabo savi jaunākie plāni un jāpārvieto aktīvi 50 miljardu eiro vērtībā, lai segtu parādu. 

Savukārt otrajā variantā Grieķija ņemtu “pārtraukumu” no dalības eirozonā uz vismaz pieciem gadiem un restrukturizētu savu parādu, vienlaikus paliekot Eiropas Savienības dalībvalsts.

Somijas mediji ziņo par līdzīgu Somijas, Igaunijas, Lietuvas, Nīderlandes, Slovākijas un Slovēnijas nostāju sarunās ar Grieķiju.

Vēlāk Somijas parlaments nolēmis nepieņemt nevienu jaunu Grieķijas piedāvājumu izejai no krīzes, ziņo ārvalstu mediji.

Tikmēr Francija un Itālija pirms ministru sanāksmes bija noskaņotas diezgan labvēlīgi pret Grieķijas piedāvājumu, LTV raidījumā „Panorāma” pastāstīja korespondente Ilze Nagla.

Piedāvājums kā veca zupa bez biezumiem

Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs sarunā ar Latvijas Radio savos izteikumos bija vēl skarbāks. Viņš ļoti kritiski izteicās pret tiem jaunajiem piedāvājumiem, kurus grieķi ir atveduši uz Briseli. „Būs ļoti smagas diskusijas, jo saņemtais piedāvājums ir kā veca uzsildīta zupa, tikai bez biezumiem. Šis piedāvājums ir Eiropas Komisijas 27.jūnija piedāvājums, tikai ar dažiem izņēmumiem un vēl vājāks. Komisija šo piedāvājumu sagatavoja 27.jūnijā, pamatojot ar naudas nepieciešamību 13-14 miljardu palīdzībai. Grieķija iesniegusi šo pašu programmu un prasa 60 miljardus. Tā kā nezinu – ticības nav,” teica Reirs.

Reirs arī norādīja, ka viņam kā Latvijas finanšu ministram nav iedots mandāts lēmuma pieņemšanai: „Eiropas Stabilitātes mehānisma programmai vajadzīgs valdības mandāts. Un, ņemot vērā šīs diskusijas, otrdien varbūt valdība varētu lemt par to, lai deleģētu tiesības sākt sarunas bez jebkādiem solījumiem, bez jebkādām naudām.” Viņš pieļauj arī citu variantu – sarunu izbeigšanu bez rezultāta.

Pašlaik netiek izslēgta arī iespēja, ka ministri Briselē par izdevumu nevienosies, ja tiešām Grieķijas piedāvājums vairumu neapmierinās un ar Grieķijas pusi nebūs iespējams vienoties. Būtībā tad jēgu zaudē arī svētdien, 12.jūlijā, Briselē paredzētais eirozonas valstu vadītāju samits, kas gan notiks  neraugoties uz ministru lēmumu. Valstu līderiem un no Latvijas arī Laimdotai Straujumai („Vienotība”) ir paredzēta tikšanās, lai apstiprinātu finanšu ministru vienošanos.

Ar nevienošanos Grieķija būtu vēl vienu soli tuvāk bankrotam un izstāšanās brīdim no eirozonas. Bet arī pirmdien Briselē ir finanšu ministru sanāksme. Tā gan nav ārkārtas sanāksme, bet parastajā dienas kārtībā, un, protams, sarunas par Grieķiju būs arī tur.

Vēstīts, ka līdz ar jaunās kreisās valdības nākšanu pie varas Grieķija daudzu mēnešu garumā nespēja vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem par pēdējo vairāk nekā septiņu miljardu eiro vērto programmu jo abas puses nepiekrita nosacījumiem. Grieķijas valdība vēlējās tos mīkstināt, aizdevēji palika pie sava.

Programmas termiņš beidzās, un, šo naudu nesaņēmusi, Grieķija faktiski nevar dzīvot tālāk. Šonedēļ Grieķijas puse ir iesniegusi aicinājumu sākt pilnīgi jaunas sarunas par pilnīgi jaunu vairāku desmitu miljardu eiro vērtu programmu no jau cita avota – krīzes mērķim īpaši izveidotā fonda, taču atkal visas puses nespēj vienoties par nosacījumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti