Dienas ziņas

Jēkabpilī darbu sāk dzīvnieku kapsēta

Dienas ziņas

ES minisankcijas Krievijai par Navaļņija indēšanu

z/s "Liepkalns" saimnieks – "Sējējs 2020" laureāts

Uzteica algotu darbu pie datora un sāka visu no nulles - «Sējējs 2020» jaunais veiksmīgais zemnieks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aleksejs Danilins pirms pieciem gadiem sāka audzēt graudaugus dzimtas īpašumā Rēzeknes novada Ilzeskalna pagastā. Tagad tur izveidota bioloģiskā saimniecība "Liepkalns". Ar ģimenes iesaisti notiek arī pārtikas pārstrāde, piemēram, no griķiem un zirņiem tiek ražoti makaroni. Tik strauja izaugsme nupat novērtēta konkursā "Sējējs 2020", un Aleksejam Danilinam piešķirta balva nominācijā "Jaunais veiksmīgais zemnieks". 

Zemnieks sestajā paaudzē, cēlies no Ilzeskalna apkārtnes Rēzeknes novadā un tepat arī pirms pieciem gadiem izveidojis bioloģisko saimniecību "Liepkalns" – tā var raksturot Alekseju Danilinu. Viņš, kā pats joko, uzteica algotu darbu pie datora un sāka visu no nulles, vēl pēdējā brīdī izmantojot iespēju gūt atbalstu saimniekošanā kā jaunais lauksaimnieks. 

"Izaugu šeit kopā ar savu ģimeni. Strādāju ar vectēvu, palīdzēju vasaras laikā, brīvdienu laikā. Nebija tā, ka pavisam svešs cilvēks uz zemes. Mani vecvecāki kādreiz nopirka, šeit ir bijusi liela muiža ar 1000 hektāru zemi," stāsta Danilins.

Laika gaitā gan zemes kļuva mazāk. Tagad saimniecībā bioloģiski ar graudaugiem un nelielās platībās arī cietes kartupeļiem tiek apsaimniekoti 145 hektāri.

"Pārsvarā audzējam klasiskas kultūras, katru gadu kaut ko eksperimentējam. Rudzi, auzas, ziemas kvieši, griķi – mūsu mīļākā kultūra.

Un, protams, augu maiņai priekš slāpekļa mēs vēl audzējam zirņus un āboliņu. Visi graudi ir izkaltēti un tagad safasēti stāv šķūnī. Kā jūs redzat, diezgan smuki jau sazaļoja ziemāji," rāda zemnieks.

Lai attīstītu saimniecību, Aleksejs Danilins piedalījās dažādos projektu konkursos, atjaunoja meliorāciju, iegādājās tehniku, uzbūvēja graudu uzglabāšanas vietu. Līdz ar viņu pagājušajā gadā projektus īstenot sāka arī sieva Jūlija, kura ir atbildīga par pārtikas pārstrādi un ražo bioloģiski sertificētus produktus ar latgalisku vizuālo identitāti: zaļos griķus, dažādu veidu miltus, arī makaronus no griķiem un zirņiem.

"Tu esi izaudzējis ar tādu mīlestību, un kaut kā žēl to visu eksportēt. Tad mēs sākām pārstrādāt.

Viss ir no mūsu graudiem. Diedzētie griķi. Tos griķus var vienkārši ēst uzreiz, nevajag ne vārīt, ne cept, var pievienot salātiem. Tāds inovatīvs produkts. Mūsu auditorija ir cilvēki, kas veselīgi ēd. Vegāni, veģetārieši, kas mēģina bērnus iemācīt veselīgi ēst," stāsta Jūlija Danilina.

Ģimenes aktīvais darbs un ieguldījums saimniecības straujajā izaugsmē izcelts lauksaimnieku nozīmīgākajā pasākumā – konkursā "Sējējs 2020". Tur Aleksejs Danilins ieguva galveno balvu kā "Jaunais veiksmīgais zemnieks". Konkursam viņu pieteica Lauku atbalsta dienests.

"Viņš ir tāds unikāls cilvēks, viņš ļoti daudz strādā, tiešām viņam tas ir no viņa vecmāmiņas, es domāju, viņa radiniekiem. Viņš ar tādu sapratni to dara, viņš ir vides inženieris pēc izglītības un nekad nelietos pesticīdus. Tāpēc viņš tikai par bioloģisko lauksaimniecību," uzsver Jūlija Danilina.

"Bija liels gods atbraukt uz turieni un saņemt lielo balvu. Liels motivators! Neapstāšos, turpināšu attīstīt, mēģināšu eksperimentēt. Virzīsim to savu pārstrādi uz priekšu," saka Aleksejs Danilins.

Dažas dienas pirms apbalvošanas "Liepkalnā" pabeigti pēdējie kulšanas darbi. Un ģimenei jau ir idejas par dažādu uzkodu gatavošanu no graudaugiem, kā arī par citiem eksperimentiem veselīga uztura popularizēšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti