Uzraugs nosaka 1 miljona eiro sodu «PrivatBank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 13. septembrī ir pieņēmusi lēmumu piemērot soda naudu AS "PrivatBank" 1 019 319 eiro apmērā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, informēja FKTK. 

FKTK bankā veica klātienes pārbaudi, kuras laikā konstatēja virkni pārkāpumu, kas saistīti ar iekšējās kontroles sistēmu, klientu bāzes riskiem un to pārvaldību.

Uzraugs norāda, ka pārkāpumi liecina par nopietniem trūkumiem “PrivatBank” iekšējās kontroles sistēmā naudas atmazgāšanas novēršanas jomā, jo tie ir atklāti būtiskākajos klientu izpētes un darījumu uzraudzības elementos.

Banka nebija izveidojusi tādu savas darbības riskiem atbilstošu iekšējās kontroles sistēmu naudas atmazgāšanas novēršanas jomā, kas nodrošinātu efektīvu normatīvo aktu prasību ievērošanu.

FKTK norāda uz virkni no tiem:

  • Bankas naudas atmazgāšanas novēršanas komitejas darbība bija neefektīva, nenodrošināja riska mazinošo pasākumu īstenošanu, kā arī atsevišķi pieņemtie lēmumi bija labvēlīgi atsevišķiem bankas akcionāriem.
  • Bankas iekšējās kontroles sistēma nenodrošina klienta padziļinātās izpētes nepārtrauktību visā klienta darbības periodā.
  • Banka nebija veikusi pietiekamas darbības, lai pārliecinātos, vai norādītais patiesais labuma guvējs ir klienta patiesais labuma guvējs.
  • Vairākos gadījumos banka nebija ieguvusi dokumentus un veikusi pietiekamas darbības, lai pārliecinātos par klientu kontos esošo finanšu līdzekļu izcelsmi un dokumentējusi secinājumus.
  • Banka nav nodrošinājusi savlaicīgu un kvalitatīvu klientu izpēti un rezultātu dokumentēšanu, kā arī slēdzieni klientu lietās ir nepilnīgi.
  • Banka nebija savlaicīgi lēmusi par darījumu attiecību ar klientu izbeigšanu.

Ņemot vērā minēto, FKTK secināja, ka "PrivatBank" nav nodrošinājusi efektīvu iekšējās kontroles sistēmas darbību naudas atmazgāšanas novēršanas jomā tā, lai tā savā darbībā ievērotu normatīvo aktu prasības.

Turklāt pārkāpumi vērtējami kā būtiski un ilgstoši.

Vienlaikus FKTK ņem vērā bankas līdz šim paveikto FKTK konstatēto trūkumu novēršanā.

Saskaņā ar FKTK lēmumu "PrivatBank" noteiktā termiņā FKTK ir jāiesniedz pasākumu plāns noteikto tiesisko pienākumu veikšanai un konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai un jāveic plānā paredzētie pasākumi, lai banka turpmāk nepieļautu līdzīga rakstura pārkāpumus iekšējās kontroles sistēmā naudas atmazgāšanas novēršanas riska pārvaldības jomā. Turklāt, piesaistot zvērinātu revidentu, jāveic neatkarīgs izvērtējumus par bankas iekšējās kontroles sistēmas atbilstību un efektivitāti.

"PrivatBank" noteiktais soda naudas apmērs ir 90% no maksimālā likumā norādītā apmēra – 10% no bankas kopējā gada apgrozījuma.

Bankai noteiktā soda nauda viena mēneša laikā no šā administratīvā akta spēkā stāšanās dienas jāiemaksā valsts budžetā.  

Banka savukārt paziņojumā medijiem informēja, ka FKTK lēmums “pieņemts par 2017. gadā FKTK veiktās bankas iekšējās kontroles sistēmas efektivitātes pārbaudes rezultātiem noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā”.

Bankas vadība respektē un ņem vērā FKTK secinājumus un apņemas konstatētos trūkumus pilnībā novērst, uzlabojot bankas iekšējās kontroles sistēmu.

Iepriekšējo gadu finanšu rādītāji ļauj “PrivatBank” samaksāt FKTK noteikto sodu, norādīja banka.

Banka uzsvēra, ka FKTK lēmums nekādi neietekmēs bankas klientus un bankas ikdienas darbu.

Kopš 2016. gada banka turpina īstenot procesus, kuru mērķis ir uzlabot iekšējās kontroles sistēmu, banka aktīvi ievieš labāko starptautisko praksi, turpina modernizēt tehnoloģijas un ieguldīt līdzekļus bankas sistēmās un darbiniekos. Banka turpinās konstruktīvu sadarbību ar FKTK, lai stiprinātu Latvijas banku sektora starptautisko konkurētspēju un novērtējumu, informēja banka.

KONTEKSTS:

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" šā gada jūnija beigās bija 12. lielākā banka Latvijā. Banka šogad pirmajā pusgadā strādāja ar zaudējumiem 706 000 eiro, kas ir teju divarpus reizes mazāki nekā 2018. gada attiecīgajā periodā (1,645 miljonu eiro), liecina Finanšu nozares asociācijas mājaslapā pieejamā informācija.

Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank", kuru 2016. gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja. Citiem akcionāriem pieder mazāk nekā 10% Latvijas "PrivatBank" akciju, iepriekš ziņoja LETA.

Finanšu tirgus uzrauga sodu banka izpelnījās arī pirms vairāk nekā diviem gadiem. FKTK sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju konstatēja, ka trīs Latvijas bankas – AS "Baltikums Bank", AS "PrivatBank" un AS "Reģionālā investīciju banka" – neievēro prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanai.

Toreiz AS "PrivatBank" konstatēti trūkumi klientu izpētē un darījumu uzraudzībā, kā dēļ banka tikusi izmantota starptautisko sankciju pret Ziemeļkoreju apiešanā. Bankai noteikts sods 35 575 eiro apmērā, pienākums izstrādāt plānu, lai turpmāk nodrošinātu, ka banka spēj identificēt darījumus, kas vērsti uz starptautisko sankciju apiešanu vai pārkāpšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti