Labrīt

Jūrmalas teritorijas plānā tik daudz izmaiņu, ka rīkos papildu apspriedes

Labrīt

Latvijas Radio kora programma ieskandina Senās mūzikas festivālu

Pusgada laikā valsts atbalstu ir zaudējušas 10 OIK stacijas

Uzraugi pusgada laikā atcēluši OIK atbalstu 10 stacijām un valstij ietaupījuši 14,6 miljonus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pusgada uzraudzības laikā Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) atcēlis obligātā iepirkuma (OIK) tiesības 10 stacijām, intervijā Latvijas Radio pastāstīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina. Neizmaksātais atbalsts, kas tādējādi ticis ietaupīts, ir 14,6 miljoni eiro. Vienlaikus Ekonomikas ministrija nākamā gada budžeta prioritātēs Finanšu ministrijai norādījusi mērķi atcelt OIK, kā īstenošanai prasa 155 miljonus eiro.

ĪSUMĀ:

  • BVKB pusgada laikā atcēla OIK atbalstu 10 stacijām un valstij ietaupīja 14,6 miljonus.
  • BVKB: Krāpniecības pazīmes aptuveni 10% OIK saņemošo staciju.
  • Visbiežāk konstatē nepietiekamu uzskaiti, un uzņēmēji uzrāda samazinātu pašpatēriņu.
  • Pašlaik ir aktīvas 15 tiesvedības par pārkāpumiem.
  • EM OIK atcelšanai prasa 155 miljonus eiro.

Aicina stacijas sakārtot savu saimniecību

Mjakuškina stāstīja, ka pirmajos mēnešos kopš uzraudzības pārņemšanas veidota speciālistu komanda. BVKB jāuzrauga 328 stacijas, kas pārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. Tiek veiktas gan fiziskas pārbaudes, gan arī tiek analizēta pieejamā informācija, lai novērtētu staciju darbību. 

Uzraugi pusgada laikā atcēluši OIK atbalstu 10 stacijām un valstij ietaupījuši 14,6 miljonus
00:00 / 02:55
Lejuplādēt

BVKB visbiežāk konstatēja nepietiekamu uzskaites sistēmu stacijās, kā arī krāpšanos, norādot samazinātu pašpatēriņu. Jo mazāks ir pašpatēriņš, jo vairāk elektrības var pārdot OIK ietvaros, tādējādi ir centieni parādīt samazinātu pašpatēriņu, skaidroja Mjakuškina.

Būvniecības valsts kontroles biroja informācija liecina, ka komersanti nereti paši staciju darbinot ar lētāk iepirktu elektrību, lai visu saražoto par paaugstinātu cenu pārdotu valstij. Pagājušā gada vidū stājās spēkā stingrāki uzraudzības noteikumi, kas shēmas slēpšanu padarīja grūtāku. Tā rezultātā stacijas sāka norādīt, ka patiesībā pašpatēriņam izmanto daudz vairāk elektrības nekā iepriekš, kā redzams šajos piemēros. Šādas tendences birojs novērojis aptuveni 10% OIK saņemošo staciju.

"Atsevišķām stacijām viņš dubultojas piecas reizes un vairāk. Skaidrs, ka minētajās lietās mēs saskatām krāpniecības pazīmes. Šobrīd mēs virzīsim tālāk šīs lietas un informēsim tiesībsargājošās iestādes," LTv sacīja Mjakuškina.

BVKB strādā kopā ar tiesībsargājošajām iestādēm, un gandrīz 100% pārkāpumu gadījumos sāktas tiesvedības. Mjakuškina norādīja, ka pašlaik ir aktīvas 15 tiesvedības. BVKB vadītāja uzskata, ka iepriekš minētajās lietās uzvarēs. Pašlaik neesot nekādu pazīmju, lai tā nenotiktu.

Mjakuškina intervijā uzsvēra, ka stacijas turpinās uzraudzīt. BVKB galvenais mērķis neesot sodīt, bet novērst nelikumības. Tādēļ staciju īpašnieki aicināti sakārtot savu saimniecību. Biroja darbinieki ir gatavi skaidrot normatīvo aktu prasības.

Pēc Mjakuškinas teiktā, BVKB kontrolē arī staciju saražoto elektrības daudzumu, jaudas atbilstību un citus aspektus. Birojs strādā, lai pilnveidotu sistēmu, lai ātrāk varētu nonākt līdz rezultātiem.

"Tuvākajā nākotnē redzēsim, ka sakārtojas arī šī joma," sacīja Mjakuškina.

Būvniecības valsts kontroles birojs gan uzsver, ka OIK saņem arī godīgi uzņēmēji, kuri par krāpnieku izķeršanu ir gandarīti.

OIK atcelšanai prasa 155 miljonus eiro

BKVB veikumu OIK uzraudzībā pozitīvi vērtē ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs no "KPV LV".

"Tas man, iesaistoties politikā, bija pārsteigums, ka tik lielam valsts atbalstam nav bijusi pietiekama kontrole. Šobrīd notiek tas, kas nebija līdz šim gadam – sistemātiskas pārbaudes. Ir dzirdēti gana daudzi stāsti, ka biomasas stacija tiek kurināta ar nolietotām riepām vai elektrība tiek paņemta no tīkla un tirgota kā zaļā enerģija.

Sākoties šīm pārbaudēm, tādas lietas, vairs nav iespējamas. Šādu kontroles mehānismu vajadzēja jau agrāk," sacīja Vitenbergs.

Vienlaikus Ekonomikas ministrija nākamā gada budžeta prioritātēs Finanšu ministrijai norādījusi mērķi atcelt obligātā iepirkuma komponenti, kam valsts budžetā būtu nepieciešami 155 miljoni eiro. Ministrija rosina nākamgad iedzīvotāju OIK maksājumus segt no “Latvenergo” dividendēm.

"Bija aktuāls mūsu pieprasījums valsts budžeta sarunās pagājušajā gadā, kad tika panākta vienošanās koalīcijas partneru vidū, ka šīs "Latvenergo" dividendes tiek izmantotas šim mērķim: OIK sadaļas samazināšanai rēķinos. Kopējā summa ir 150 miljoni eiro, lai mēs varētu izņemt no rēķiniem šo OIK sadaļu un iekļaut to budžetā," sacīja Vitenbergs.

Ministrs valsts budžeta veidošanas sarunās apņēmies atgādināt par šo pērn panākto vienošanos, savukārt Covid-19 krīzes radītos mīnusus kompensēt ar Eiropas Savienības piedāvāto atbalsta mehānismu.

BVKB uzraudzības rezultāti

Šogad BVKB veicis klātienes pārbaudes 20 elektrostacijās, konstatējot 24 dažādus pārkāpumus, tajā skaitā piecās elektrostacijās atklātas nepilnības uzskaites sistēmās, piemēram, nav uzstādīti mēraparāti. Savukārt deviņas elektrostacijas neatbilst enerģētikas jomas prasībām (piemēram, konstatētas neatbilstības elektriskajos pieslēgumos). Vēl septiņi pārkāpumi fiksēti par darba drošības noteikumu neievērošanu un trijās stacijās konstatētas neatbilstības līgumā ar publisko tirgotāju norādītajai elektriskajai jaudai.

Šajā laika posmā birojs ir izvērtējis arī 143 elektrostaciju iesniegtos gada pārskatus par 2019. gadu un izteicis 15 brīdinājumus, tajā skaitā 10 par pārskatu neiesniegšanu un 5 par elektroenerģijas izlietojuma nenodrošināšanu elektrostacijas vajadzībām jeb pašpatēriņu.

Tāpat birojs pārbaudījis, vai 275 uzņēmumiem nav izveidojušies nodokļu parādi, kā rezultātā 27 uzņēmumi saņēmuši brīdinājumus par parādsaistību nokārtošanu pret valsti. Vēl pirmajā pusgadā BVKB nodrošinājis elektroenerģijas ražošanai piešķirtā valsts atbalsta izlietošanas uzraudzības nodevas iekasēšanu 288 tūkstošu eiro apmērā. 

Kopumā BVKB pārraudzībā ir 328 elektrostacijas, no tām 135 hidroelektrostacijas, 51 vēja elektrostacija, 42 enerģiju ražo no biomasas, 50 no biogāzes un 50 no dabasgāzes. Šogad valsts atbalsts beigsies astoņām elektrostacijām.

KONTEKSTS:

BVKB kopš 2020. gada 1.janvāra veic enerģētikas politikas administrēšanas funkcijas. Pirms tam šīs funkcijas īstenoja Ekonomikas ministrija. 

Jūlijā tiesa par OIK izkrāpšanu piesprieda trīs gadu cietumsodu. Kriminālprocesa laikā tika veiktas vairākas procesuālās darbības, tostarp kratīšana, kurā gūti pierādījumi veiktajai krāpšanai ar elektroenerģijas pašpatēriņu, kas veikts sākot no 2013. gada marta. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgais nodarījums veikts juridiskas personas interesēs – uzņēmums noziedzīgā ceļā savā īpašumā ieguva naudas līdzekļus ne mazāk kā divu miljonu eiro apmērā, radot zaudējumus Latvijas Republikai. Lai arī prokuratūrā neatklāja apsūdzētā vīrieša vārdu, aģentūrai LETA zināms, ka viņš ir SIA "Tukums DH" valdes loceklis Jānis Tenbergs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti