4. studija

Kāpēc dzīvoklim, kurā neviens nedzīvo, jāmaksā par atkritumu izvešanu?

4. studija

Kaķa saimniece nesen mirusi, bet viņas dēls par dzīvnieku neliekoties ne zinis...

Vai 24 eiro un 20 centi par Latvijā ražotu sejas aizsargvairogu ir adekvāta cena?

Uzņēmums: Sejas vairogu izejmateriāli kļūst par deficītu, varētu kāpt cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā ražotus sejas vairogus plaši izmanto, lai pasargātu no inficēšanas ar Covid-19 mediķus, operatīvo dienestu darbiniekus un citu profesiju pārstāvju, taču pieprasījuma dēļ izejmateriāli kļūst par deficītu un nākotnē sejas vairogu cenas varētu augt, LTV raidījumam “4. studija” atzina uzņēmuma “Shield48” pārstāvis Didzis Dejus.

“Materiāla nav. Baltijā mēs esam sakasījuši visu materiālu, ko varēja sakasīt. Polijas robeža ir aiztaisīta ciet, no Polijas mēs neko nevaram dabūt. Mums Latvijas diplomātiskais dienests šobrīd palīdz no dažām valstīm izvest ārā materiālu, par kuru mēs esam samaksājuši,” stāstīja Dejus.

Viņš pieļāva, ka šādā situācijā vairoga cena, kura pašlaik ir 24,2 eiro, varētu tikai pieaugt.

Caurspīdīgās plastmasas, ko izmanto kā vairoga ekrānu, cena tikai aizpagājušās nedēļas laikā vien Baltijā pieaugusi no 3,3 līdz 5,8 eiro kvadrātmetrā, un attiecīgā plastmasa daudzviet vairs nemaz nav pieejama.

Pasūtījums no Polijas tika atcelts un nauda atmaksāta, jo Polijas valdība vairs neļauj izvest materiālus, kas pašiem var noderēt.

Mēģinājuši pasūtīt pa taisno no Beļģijas rūpnīcas, taču pasūtījums atcelts, jo rūpnīcas jaudu mēnesi uz priekšu nopirkusi Vācijas valdība. Šajā cīņā par iespēju tikt pie nu jau stratēģiski svarīga materiāla konkurē ne vairs uzņēmumi, bet gan - valstis.

Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs, kurš ir informēts par grūtībām ar izejmateriālu piegādi, uzskata, ka cena šajā gadījumā ir adekvāta.

“Mēs steidzami pasūtījām 10 tūkstošus sejas ekrānu, un tagad, kad tas līgums ir gandrīz izpildīts, [...], mums nāk daudzi piedāvājumi ar importētajiem ekrāniem, gan uz vietas ražotiem par it kā arī lētākām cenām, bet [...] tikai viens no desmit [...] rezultējās ar kādu reālistisku piedāvājumu. Un viena lieta ir piegādāt prototipu no Ķīnas – trīs gabalus, un pavisam cita – desmit tūkstošus. Tas ir pavisam cita līmeņa uzdevums,” norādīja dienesta vadītājs.    

KONTEKSTS:

Hakatonā, kur meklēja veidus, kā cīnīties ar Covid-19, uzvarēja komanda, kas piedāvāja ražot sejas vairogus. Un jau  24. martā Stradiņa slimnīcas mediķi tikuši pie ideju hakatonā tapušā gaišo prātu un 3D printeru kopdarba – sejas vairogiem.  

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Vīrusa izplatības ierobežošanai 12. martā nolemts Latvijā izsludināt ārkārtējo situāciju, kuru otrdien, 7. aprīlī, nolemts pagarināt vēl par mēnesi – līdz 12. maijam. Ārkārtējās situācijas laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tostarp attiecībā uz pulcēšanos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti