Pievienotā vērtība

Pelnīt ar atkritumiem: pieprasījums pēc zaļiem uzņēmumiem aug

Pievienotā vērtība

Eksports ir Latvijas ekonomikas mugurkauls: arvien jādomā par konkurētspējas uzlabošanu

Rīgas pievilcība investoru acīs

Uzņēmums «EY»: Rīga ir 35. investīcijām pievilcīgākā pilsēta Eiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīga ir 35. investoriem un investīcijām pievilcīgākā pilsēta Eiropā, aplēsis uzņēmums "EY". Šo vietu Latvijas galvaspilsēta dala ar Bratislavu, Lodzu, Porto, Marseļu un Viļņu. Bet pati pievilcīgākā vieta Eiropā ir Londona. 

Uzņēmuma "EY" Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols pastāstīja, ka 69% no tiem uzņēmumiem, kas jau investējuši Latvijā vai apsver to darīt nākamajos gados, vai nu veiks papildu investīcijas, vai plāno realizēt pirmo investīciju projektu. Tomēr aptaujātie uzņēmumu vadītāji norādīja, ka Latvijas kā valsts pievilcība tuvākajos gados kritīs.

Latvijas pievilcības kritums saistīts ar dažādiem faktoriem. Krols stāstīja, ka viens no iemesliem, kāpēc investīcijas tiek veiktas, ir patēriņa tirgus lielums konkrētā valstī. "Latvijas tirgus izmērs ir tik, cik ir. Un daudziem tas varētu būt kritērijs," norādīja speciālists.

Ražošanā un pakalpojumu sniegšanā šķēršļi varētu būt izmaksu pieaugums, kā arī tas, ka nav pieejams pietiekams darbaspēks. Krols norādīja, ka daudzās nozarē tas jau pašlaik ir aktuāli – piemēram, ka trūkst programmētāju.

Rīga investoriem ir pievilcīgāka nekā Latvija kopumā.

Krols Rīgas 35. vietu vērtēja kā izcilu rezultātu. "Tas ir diezgan izcili būt vienā svaru kategorijā ar, piemēram, Barselonu," viņš sacīja. Speciālists uzskata, ka rezultātu vēl iespējams uzlabot. Tajā varētu palīdzēt nesenās aktivitātes pilsētas investīciju piesaistes programma, kā arī valsts pūles.

Kā minēts, reitingā nozīmīga ir darbaspēka pieejamība, bet svarīga ir arī politiskās un regulatorās vides stabilitāte, kā arī stabili nodokļi. Un pēdējā punktā Latvijai ir jāpiestrādā, jo investoram jāspēj paļauties, ka nodokļi nemainīsies katru gadu. "Tiem pat nav jābūt pašiem zemākajiem Eiropā, bet jābūt paredzamiem," sacīja Krols.

Vēl arī speciālists vēlētos redzēt, ka uzlabojas Latvijas finanšu sektora imidžs. Pašlaik ārvalstu investori, kuri grib sākt darbību Latvijā, sadarbību ar finanšu sektoru uztver kā sarežģītu procesu.

"Gribētos cerēt, ka tas mainīsies, pierādot pretējo, ka visā kritiskajā infrastruktūrā, kas vajadzīga uzņēmuma darbībai, varam nodrošināt to gan kopumā valstī, gan Rīgā," sacīja Krols, piebilstot, ka citās kritiskās infrastruktūras jomās, piemēram, lidojumi uz Rīgu vai interneta ātrums, viss ir kārtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti