4. studija

Jelgavnieki pārsteigti par būvdarbiem pilsētas nomalē - Lielupes labajā krastā

4. studija

Kas notiks ar atceltajām procedūrām, vizītēm pie ārsta un apdrošināšanas polisēm?

Tukuma novada Pienavā ļaudis dumpojas pret vēja parka būvniecību

Uzņēmums apstrīdēs Tukuma pašvaldības liegumu vēja parka «Pienava» būvniecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

SIA "Eolus" grasās apstrīdēt Tukuma novada pašvaldības lēmumu neakceptēt "Pienava Wind" paredzēto darbību – vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību, Latvijas Televīzijas raidījumā "4. studija" norādīja SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Tukuma novada domes vairākums 25. martā lēma neatbalstīt ar SIA "Eolus" saistītā uzņēmuma SIA  "Pienava Wind" ieceri attīstīt vēja parka būvniecību Pienavā.

"Ņemot vērā riskus, kādus potenciālais vēja parks radītu uz vidi, cilvēku veselību un dzīves kvalitāti, uz dabu, uz ornitofaunu, uz sikspārņiem. Tāpat potenciālā negatīvā ietekme uz ainavu un iespējamo darbaspēka aizplūšanu no novada, konkrēti –

iedzīvotāji diez vai gribētu dzīvot 22 vēja rotoru tuvumā, kuru augstums būtu vismaz divas reizes lielāks nekā tie rotori, kas vispār šobrīd Latvijā ir uzbūvēti,"

skaidroja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Normunds Rečs (Nacionālā apvienība).

Tomēr projekta attīstītāji, neraugoties uz vietējo noraidošo attieksmi, ir nolēmuši cīnīties, lai vēja parka projektu īstenotu.

"Protams, esmu neapmierināts ar esošo lēmumu un, protams, mēs skatīsimies iespējas pārsūdzēt," sacīja Galviņš, norādot, ka uzņēmums grasās pašvaldības lēmumu apstrīdēt tiesā. "Es domāju viennozīmīgi [apstrīdēsim tiesā]. Atkarībā no pamatojuma, bet dotajā brīdī pamatojuma un argumentācijas, kāpēc noraidīja, īsti nav."

Tukuma novada mājaslapā ir lasāms lēmuma pamatojums. Viens no argumentiem, kāpēc vēja parka izveide netika atbalstīta, ir iedzīvotāju negatīvā nostāja, proti, ir savākts vairāk nekā 10 000 parakstu pret šīs ieceres īstenošanu.

Viena no LTV raidījuma uzrunātajām Tukuma novada iedzīvotājām Smaida sacīja, ka nevajag būvēt vēja parku. Kāpēc? Smaida sacīja: "Nu, nevajag, es nezinu. Es esmu vecs cilvēks, ko es zinu. Bet visi saka, ka nevajag, tas ir slikti un..." Savukārt kāda cita iedzīvotāja Gunta bažījās par vēja parka negatīvo ietekmi uz putniem.

 Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus atzina, ka jautājums ir sarežģīts, taču ir vērts paturēt prātā to, ka vēja parki Latvijā ir vajadzīgi.

"Lai kur celtu vēja parkus, kaut kādu kaitējumu putniem tie nodarīs. Tāpēc tas, ko mēs kā Ornitoloģijas biedrība visu laiku cenšamies darīt – tad, kad mēs tajā iesaistāmies, skatīties, cik liels tas nodarītais kaitējums ir.

Un eksperti, kas ir pieslēgušies šī parka izvērtēšanai, ir novērtējuši, ka tas kaitējums nav tik liels, lai parku kā tādu, no putnu viedokļa raugoties, neceltu," atzina Ķerus.

SKDS aptauju dati rāda, ka vairāk nekā 77% Latvijas iedzīvotāju atbalsta vēja enerģiju, taču pretinieki bieži vien ir krietni skaļāki. Negatīvā ietekme uz cilvēku veselību bieži vien tiek minēts kā būtiskākais arguments, lai neatbalstītu vēja parka izveidi, taču reālu pierādījumu tam nav. 

"No 2013. gada domes priekšsēdētāji bija tie, kas zināmā mērā neierobežoja mūsu darbības, tad tagad pavisam nesen ir nomainījies domes priekšsēdētājs un, vai nu pieredzes trūkuma dēļ, vai kā dēļ šāds lēmums ir iznācis," sacīja "Eolus" pārstāvis.

Tikmēr Tukuma novada domes priekšsēdētājs norādīja: "Šeit nebija mērķis īstenot kādu politisko balsojumu, nebija vismaz koalīcijas deputātu vidū iepriekšējas vienošanās par vienotu balsojumu. Es un arī mani kolēģi, kuri atbalstīja lēmuma projekta otro variantu, nav pret vēja enerģiju kā tādu, bet jautājums ir par to, kurās teritorijās tad īsti šādus vēja parkus attīstīt. Latvijas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir paredzēts, ka šādus vēja parkus, šāda apjoma vēja parkus varētu attīstīt jūrā, tātad kontinentālajā šelfā, kas ir faktiski jūras daļa, kas pieguļ piekrastei," teica Rečs.

Galviņš atzina, ka šis nav vienīgais vēja parks, pie kā uzņēmums strādā.

"Dotajā brīdī Latvijā ir vairāki – vismaz 10 vietas, kuras mēs esam identificējuši kā potenciālās vēja parka vietas. Vienkārši ar šo projektu mēs esam tikuši tālāk, un tāpēc tas dotajā brīdī ir visskaļākais,"

piebilda uzņēmuma pārstāvis.

Par vēja parka izveidi Pienavā skaidrības joprojām nav, jo tuvākajā laikā projekta virzītāji var vērsties tiesā, kas arī lems, cik pamatots vai nepamatots bijis Tukuma novada domes lēmums. 

KONTEKSTS:

Pieteikums par vēlmi izveidot Dobeles un Tukuma novados Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku no "Pienava Wind" īpašnieces, uzņēmuma "Eolus", saņemts jau 2016. gadā. Visu šo laiku vērienīgo ieceri pavadīja iedzīvotāju iebildumi. Aicinājumu nepieļaut parka būvniecību parakstījuši 10 000 cilvēku. Dobelē vēja parku, visticamāk, nebūvēs. 

Vides pārraudzības valsts birojs 2019. gada jūlijā deva savu atzinumu par vēja parka izveidi Tukuma novada Pienavā. Projekta attīstītājam vēja parku Pienavā atļauts veidot, ievērojot noteiktus ierobežojumus – varēs būvēt 22 turbīnas iepriekš plānoto 28 turbīnu vietā. Tāpat noteikti citi nosacījumi. Uzņēmums vēja parka izveidē Pienavā plānoja investēt aptuveni 100 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti