Uzņēmumiem līdz gada beigām būs pieejamas īstermiņa eksporta kredīta garantijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ekonomikas ministrija (EM) saņēmusi Eiropas Komisijas (EK) saskaņojumu īstermiņa eksporta kredīta garantiju izsniegšanas termiņa pagarinājumam. Līdz ar to komersanti līdz šā gada 31. decembrim varēs saņemt īstermiņa eksporta kredītu garantijas neatkarīgi no eksportējošā uzņēmuma lieluma un pircēja valsts, izņemot garantijas netiks sniegtas darījumiem ar Krieviju un Baltkrieviju, informēja EM.

Latvijā valsts atbalstu eksporta darījumiem finanšu instrumentu veidā sniedz finanšu institūcija "Altum", nodrošinot eksportējošiem saimnieciskās darbības veicējiem iespēju saņemt eksporta kredītu garantijas, tādējādi nodrošinoties pret ārvalstu pircēju maksātnespēju vai ilgstošu nemaksāšanu, pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus ar atlikto maksājumu termiņu, kas nav garāks par 730 dienām un darījuma summa ar vienu debitoru nav lielāka par diviem miljoniem eiro.

Īstermiņa eksporta kredīta garantiju programmas ietvaros atbalstu var saņemt komersanti un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, iesniedzot pieteikumu attīstības finanšu institūcijā "Altum".

Tas nozīmē, ka līdz gada beigām eksportētāji varēs saņemt eksporta kredītu garantijas uz Eiropas Savienības valstīm un attīstītajām OECD valstīm neatkarīgi no eksportējošā uzņēmuma lieluma un iepriekšējo gadu eksporta apgrozījuma apjoma.

"Ģeopolitiskā situācija šogad ir mainījusi daudzu uzņēmēju izaugsmes plānus. Ir pārtraukti esošie sadarbības līgumi, traucētas piegāžu ķēdes, cenu pieaugums radījis ierobežojumus turpmākajām investīcijām. Tāpēc no valsts puses piedāvājam atbalsta instrumentus, lai sekmētu kopējo tautsaimniecības stabilitāti. Eiropas Komisija ir apstiprinājusi  atbalstu uzņēmējiem, kuriem ir nepieciešamas eksporta kredītu garantijas. Tuvākajās dienās gaidām arī saskaņojumu "Altum" programmām aizdevumu un garantiju izsniegšanai uzņēmumiem, kuru darbību būtiski ietekmējušas Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu sekas," sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti