Uzņēmumiem jau radušās problēmas ar kredītu nomaksu, transportu un izvejvielu piegādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vairāku nozaru uzņēmumiem "Covid-19" izplatības dēļ radušies sarežģījumi sadarbībā ar finanšu institūcijām saistībā ar kredītu nomaksu, kā arī transporta un izejvielu piegāžu jomā, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") un satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) ceturtdien, 12. martā, tikās ar dažādu tautsaimniecības nozaru pārstāvjiem, lai pārrunātu esošo un potenciālo koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatīšanās ietekmi uz uzņēmējdarbību un Latvijas tautsaimniecību kopumā, kā arī apzinātu uzņēmējiem nepieciešamo valsts atbalstu.

EM norāda, ka sanāksmes laikā nozaru asociāciju pārstāvji informējuši par esošo situāciju un potenciālajiem riskiem, kas saistīti ar ražošanas apjomu, pieprasījuma un piegāžu nodrošināšanu un samazināšanos, izejvielu krājumu pieejamību, kā arī par problēmjautājumiem eksporta nodrošināšanā, darbaspēka pieejamībā un nodokļu nomaksā.

Tūrisma nozares, aviācijas un kravu pārvadājumu, sadzīves ķīmijas un farmācijas nozares pārstāvji sanāksmes laikā norādīja uz problēmām, ar kurām saskaras jau šodien. Savukārt tekstila ražošanas, mašīnbūves, pārtikas ražošanas un kokrūpiecības nozares pārstāvji uzsvēra, ka pagaidām neizjūt būtisku negatīvu ietekmi, taču pastāv zināmi riski arī šajos uzņēmumos.

Nozaru pārstāvji norādīja, ka šobrīd ir saskārušies ar sarežģījumiem transporta, loģistikas un atsevišķu ražošanai nepieciešamo izejvielu piegāžu jomā.

Viskritiskāk situāciju vērtē tūrisma, pasākumu rīkotāju, transporta un aviopārvadājumu nozares pārstāvji.

Vairāku nozaru pārstāvji norādīja arī uz sarežģījumiem sadarbībā ar finanšu institūcijām (bankām, līzinga devējiem) saistībā ar kredītu nomaksu, informēja ministrijā.

Tāpat uzņēmēju pārstāvji informēja par pasākumiem, kurus jau šobrīd īsteno ražošanas procesa nodrošināšanai. Nozaru asociācijas un daļa uzņēmumu, ja vien to pieļauj darba specifika, izvēlējušies vai pauduši gatavību strādāt attālināti, tāpat uzņēmumi ir maksimāli ierobežojuši masu pasākumus un dalību tajos, kā arī komandējumus un ārvalstu vizītes. Ņemot vērā sarežģījumus ar izejvielu piegādēm un eksporta tirgiem, atsevišķi uzņēmumi ir samazinājuši darba laiku vai ražošanas apjomus, iespēju robežās izvēloties saglabāt esošos nodarbinātos.

Sanāksmes laikā uzņēmēji, galvenokārt pauda, ka valsts palīdzības pasākumiem jābūt saistītiem ar slimības lapu piešķiršanas mehānisma pārskatīšanu, nodokļu brīvdienām vai nodokļu maksājumu sadalīšanu, atbalsta pasākumiem apgrozāmo līdzekļu un finanšu pieejamības nodrošināšanai, kredītbrīvdienām, eksportspējas saglabāšanai. Uzņēmumi norādīja uz nepieciešamību izvērtēt atbalstu "Covid-19" eksprestestu veikšanai to nozaru un uzņēmumu darbiniekiem, kuru dīkstāve būtiski ietekmē pārējo nozaru darbību (transports un loģistika), kā arī uz laiku pārskatīt kontroļu un atskaišu iesniegšanas grafiku, jo tas kavē akūto problēmu risināšanu un rada nesamērīgu administratīvo slogu.

KONTEKSTS:

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" paudis, ka "Covid - 19" izplatības dēļ vissmagāk skartas ir tūrisma un loģistikas nozares. Tūrisma nozarei tiek prognozēts apgrozījuma kritums 90% apmērā.

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti