Uzņēmumi varēs saņemt atbalstu labākai energoefektivitātei, AER tehnoloģijām un elektroauto iegādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uzņēmumiem būs pieejams finansējums energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu (AER) tehnoloģiju plašākai izmantošanai, kā arī bezemisiju transportlīdzekļu iegādei. To paredz valdības apstiprināti grozījumi Atveseļošanas fonda atbalsta programmā. Finanšu institūcija "Altum" tuvākajā laikā plāno uzsākt uzņēmumu projektu pieņemšanu, informēja Ekonomikas ministrija.

Atbalsts energoefektivitātes paaugstināšanai un AER tehnoloģiju ieviešanai uzņēmumiem būs pieejams kā finanšu institūcijas "Altum" aizdevums vai "Altum" paralēlais aizdevums ar kapitāla atlaidi pamatsummas dzēšanai – maksimālā aizdevuma summa ir 5 miljoni eiro ar aizdevuma termiņu līdz 20 gadiem. Savukārt atbalsts tiks piešķirts kā kapitāla atlaide, proti, "Altum" samazinās aizdevuma 30% apmērā, bet ne vairāk par 1,5 miljoniem eiro pēc tam, kad energoefektivitātes paaugstināšanas vai AER tehnoloģiju ieviešanas projekts būs realizēts un tiks sasniegti mērķa rādītāji.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Aizņēmumu uzņēmums varēs saņemt nedzīvojamo ēku energoefektivitāti paaugstinošu pārbūves vai atjaunošana darbu veikšanai, kā arī energoefektīvu ražošanas un tās blakusprocesus nodrošinošo iekārtu iegādei, lai aizstātu esošās, mazāk energoefektīvās iekārtas.

Tāpat paredzēts, ka finansējumu varēs ieguldīt ēku inženiersistēmu atjaunošanā, pārbūvē vai izveidē, sekundāro energoresursu atgūšanai no ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem, kā arī atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai, piemēram, saules paneļiem, vēja ģeneratoriem, biomasas tehnoloģiju ieviešanai u.c. tehnoloģijām.

Atbalsta programmā būs pieejams arī atbalsts eksportējošiem apstrādes rūpniecības nozares uzņēmumiem bezemisiju transportlīdzekļu iegādei. Tas attiecas uz elektroauto – jaunu M1 kategorijas (papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk par astoņām sēdvietām un nav vietas stāvošu pasažieru pārvadāšanai) transportlīdzekļu iegādei, kas pēc savas konstrukcijas par vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas un kuru siltumnīcefekta gāzu emisijas ir 0 g CO2/km.

Uzņēmējs, iegādājoties elektroauto, no "Altum" saņems garantiju līzinga pakalpojuma sniedzēja līzinga maksājuma saņemšanai un, sasniedzot sākotnēji projekta ietvaros noteiktos mērķus, līzinga maksājumam tiks piemērota kapitāla atlaide – līzinga maksājuma samazinājums. Maksimāli pieļaujamā kapitāla atlaide viena elektroauto iegādei nevarēs pārsniegs 5000 eiro, nepārsniedzot 30% no elektroauto izmaksām. Kapitāla atlaide, kuru piešķirs vienam uzņēmējam visu projekta ietvaros noteikto elektroauto iegādei, būs līdz 30% no elektroauto izmaksām, bet ne vairāk par 180 000 eiro.

Projekti tiks pieņemti trīs atlases kārtās, sākot ar šā gada rudeni, katru atlasi organizējot divu mēnešu garumā. Katrā atlases kārtā atbalstam uzņēmumu energoefektivitātei tiek paredzēti 8,5 miljoni eiro, atbalstam saules paneļiem u.c. AER  pašpatēriņam – 15 miljoni eiro un elektroauto iegādei tikai eksportējošiem apstrādes rūpniecības komersantiem – 1,66 miljoni eiro.

Uzņēmumu iesniegtie projekti tiks savstarpēji salīdzināti atklātos konkursos.

Lielāku punktu skaitu saņems projekti, kas nodrošinās lielāko siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu vai primārās enerģijas samazinājumu, rēķinot uz atbalstu 1000 eiro.

Pieejamais Atveseļošanas fonda finansējums energoefektivitātes paaugstināšanai ir 25,75 miljoni eiro, pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām – 45 miljoni eiro, savukārt elektroauto – 5 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti