Uzņēmumi paplašina pakomātu tīklus un aicina savlaicīgi sūtīt Ziemassvētku dāvanas uz ārvalstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai pirkumus paspētu saņemt līdz Ziemassvētkiem, uzņēmumi, kas piegādā starptautiskos un vietējos sūtījumus, aicina pirkumus veikt savlaicīgi un paplašina pakomātu tīklus. Ziemassvētku dāvanas daudzi arī šogad iegādājas interneta veikalos un sev ērtā laikā izņem pakomātā – šis kovida pandēmijas laikā radies paradums izrādījies noturīgs, un kopš novembra beigām un starptautiskās "Black Friday" jeb tā saucamās melnās piektdienas pircēji ļoti aktīvi interneta veikalos iegādājas arī Ziemassvētku dāvanas. 

Uzņēmumi paplašina pakomātu tīklus un aicina savlaicīgi sūtīt Ziemassvētku dāvanas uz ārvalstīm
00:00 / 05:01
Lejuplādēt

Pērn gada nogalē lielas rindas, pat uz ielas, bija vērojamas pie Latvijas Pasta nodaļām. To ietekmēja valstī noteiktie ierobežojumi un tas, cik apmeklētāju vienlaicīgi varēja atrasties pasta nodaļā. Latvijas Pasta valdes loceklis Kristaps Krūmiņš stāstīja, ka, samazinoties vēstuļu skaitam, palielinās pasta sūtījumu apjomi, tāpēc gan šogad, gan nākamgad Latvijas Pasts plāno paplašināt pakomātu tīklu un tos uzstādīt ne tikai telpās, bet arī ārā.

"Šobrīd Latvijas Pastam jau ir nedaudz vairāk kā 100 pakomāti, un gadu noslēgsim stabili ar 120 un plus pakomātiem. Mēs esam šobrīd veiksmīgi noslēguši iepirkumu, lai nākošā gada 3. ceturksnī būtu jau vairāk nekā 200 pakomātu. Protams, ka šādi risinājumi samazina rindu skaitu pasta nodaļās, un tagad patiesībā uz pasta nodaļām galvenokārt nāk tie klienti, kas izvēlas kādus citus pakalpojumus, kā, piemēram, PNS pakalpojumus, iegādāties, piemēram, aploksnes, pastmarkas, kā arī pagaidām vēl ir gana liela klientu daļa, kuri grib, lai viņiem pasta nodaļas darbinieks palīdzētu tomēr šos sūtījumus noformēt," pastāstīja Krūmiņš. 

Pakomātu skaitu turpina palielināt arī uzņēmums "Omniva". Tā pārstāvis Jānis Andžāns atklāja, ka šogad pakomātu skaits palielinājies par 60%.

"Līdz gada beigām mēs sasniegsim kopējo pakomātu skaitu 360, tās būs 133 apdzīvotas vietas visā Latvijā, un tie ir aptuveni 52 000 skapīšu. Piemēram, paplašināšanās kārtā, kas notiek tieši šobrīd, mēs izvietosim pakomātus arī Bērzkrogā, Ezerē, Pūrē, Stendē, Druvā, Valdemārpilī un citur. Ir kaut kādi atsevišķi preču segmenti, kur šis apjoms varbūt ir samazinājies, taču vienlaikus apģērbi, apavi, kosmētika – tur mēs redzam, varētu pat teikt, strauju pieaugumu, atsevišķu preču segmentos šis pieaugums sasniedz 20%," atzīmēja Andžāns.

Pakomātu pakalpojumos valda arī pietiekami liela konkurence. Jau trīs gadus pakomātus preču saņemšanai piedāvā arī starptautisks loģistikas uzņēmums "Itella Logistics". Tā izpilddirektors Ainārs Gilis stāstīja, ka pakomāti uzstādīti galvenokārt tirdzniecības centros, bet no citiem tie atšķiras ar to, ka katrs lietotājs savu skapīti atver, izmantojot PIN kodu skapīša durvīs, tādējādi samazinās rindas.

Gilis sacīja: "Ir zināmi uzņēmumi, kuriem ir svarīgas tieši iekštelpas, lai [preces] nesasalst, neizkūst vai kā citādi neizjūt temperatūras ietekmi. Kosmētika, krēmi, šampūni, bezrecepšu medikamenti, optikas tirgotāji. Vairums, protams, ir standarta sūtījumi, tur neviens nevienu neietekmē, bet šis ir dažiem svarīgs un tāpēc interesanta niša. Mēs parasti sakām, ka, ja jūs gribat, lai jūsu sūtījums tīklā būtu pieejams līdz Ziemassvētkiem, veiciet pirkumu vēlākais divas nedēļas iepriekš – 12. decembris, īpaši ja iepērkas ārzemēs."

Uzņēmuma "Omniva" pārstāvis Andžāns vērtēja, ka, ņemot vērā pakomātu skaita pieaugumu, šogad Ziemassvētku laikā spēs klientus apkalpot ātrāk. Pērn preces izsniedza no automašīnām, jo pakomātos pietrūka vietas.

Andžāns norādīja: "Vai būs nepieciešams piesaistīt cilvēkus, kas stāv ar busiņiem pie pakomātiem, tādu iespēju mēs neizslēdzam un, visticamāk, tas var notikt tieši pie pieprasītākajiem pakomātiem, piemēram, Rīgā pie Bērnu pasaules, Briāna ielas, Kalnciema ielas. Un tādēļ es pilnīgi noteikti gribu aicināt cilvēkus aplūkot "Omniva" mājaslapā karti, kurā ir atzīmēti, kuri pakomāti ir visnoslogotākie. Tas nozīmē, ka uz tiem, ļoti iespējams, būs jāpagaida maķenīt ilgāk, kamēr saņemat preci."

Ja citi paku piegādātāji preces ved galvenokārt pa sauszemi, tad Latvijas Pastam sūtījumus piegādā arī ar pasažieru lidmašīnām. 

Tāpēc Latvijas Pasta valdes loceklis Krūmiņš aicina pakas uz ārzemēm sūtīt laikus: "Pasta sūtījumi pārsvarā gadījumu tiek vesti pasažieru lidmašīnās tajos pašos nodalījumos, kur ir izvietota pasažieru bagāža. Līdz ar to Ziemassvētku laikā, ja palielināsies pasažieru skaits lidmašīnās, tad, visdrīzāk, samazināsies tā vieta, kuru mēs varam aizpildīt ar pasta sūtījumiem. Ja vēlamies uz Ziemassvētkiem paspēt, tad vajadzētu organizēt izsūtīšanu decembra sākumā, ja tieši runājam par starptautiskiem sūtījumiem. Sūtījumus Latvijas ietvaros nogādāsim arī tad, ja tie būs noformēti pat, piemēram, nedēļu pirms Ziemassvētkiem."

Latvijas Pasta sūtījumiem šogad cenu izmaiņas nav gaidāmas, bet jaunajā gadā cenas varētu palielināties. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti