Uzņēmumi Latgalē grantiem jaunu ideju īstenošanai pieteikušies kūtri; sludinās nākamo kārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latgales uzņēmējiem bija iespēja pieteikties konkursā, lai gūtu atbalstu biznesa ideju īstenošanai, kur no pieejamajiem 540 000 eiro pēc 10 ideju apstiprināšana piešķirti vien vairāk nekā 92 000 eiro jeb nepilna piektā daļa. Atbalsts pieejams, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas grantu programmai “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. Grants pieejams tieši Latgales reģionam. Uzņēmēji atbalstam pieteikušies kūtri, tāpēc tiks sludināta konkursa otrā kārta.

Uzņēmumi Latgalē grantiem jaunu ideju īstenošanai pieteikušies kūtri; sludinās nākamo kārtu
00:00 / 03:30
Lejuplādēt

Latgalē ir sliktāki nodarbinātības un attīstības rādītāji nekā citos Latvijas reģionos, tāpēc granta līdzfinansējums – 540 000 eiro – pieejams tieši Latgales attīstībai. Konkurss vērsts nelielo uzņēmēju atbalstam. Vienam projektam pieejamais līdzfinansējums ir no 5000 līdz 10 000 eiro ar nosacījumu, ka līdzfinansējuma atbalsta intensitāte nevar pārsniegt 55% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Attīstības instrumentu departamenta direktora vietniece Ilze Krieva, vērtējot konkursa rezultātus, atzina, ka ministrijā bija cerējuši uz lielāku uzņēmēju atsaucību.

„Vai mēs gaidījām lielāku? Jā, bet mēs ceram, ka šis skaits pieaugs ar konkursa otro kārtu. Pašreiz grantu shēmas apsaimniekotājs Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar ministriju strādā pie grantu shēmas konkursa nosacījumu precizējumiem, kas vēl attiecīgi jāsaskaņo ar finansējuma donoriem. Un šos darbus plānots veikt tuvāko mēnešu laikā, lai vēlākais jau aprīlī izsludinātu projektu konkursa otro kārtu,” pastāstīja Krieva.

No iesniegtajām 16 biznesa idejām atbalstu guvušas 10, kurām kopumā piešķirts līdzfinansējums vairāk nekā 92 000 eiro apmērā. 

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra “Grantu shēma” koordinatore Elīna Ģipsle par atbalstītajām idejām stāstīja: „Pretendenti, kas pārstāv gan tūrisma nozari, gan kokapstrādes, gan arī informācijas tehnoloģiju (IT) pakalpojumu nozari, kas mūsdienu digitalizācijas zīmē ir sevišķi svarīgi. Bija pretendenti, kas arī paredz aprīkojuma iegādi  ēdināšanas nozarē, un bija viens pretendents, kas plāno attīstīt medicīniskos pakalpojumus. Šobrīd šiem pretendentiem ir izsūtītas vēstules, un tur norādīts precizējumu kopums, kas jāveic pie saviem projektu iesniegumiem, un viņiem ir dots mēnesis laika, lai šos precizējumus sniegtu, tad tas varētu būt februāris, marts, kad šie līgumi tiks slēgti, un tad varēs runāt par konkrētiem pretendentiem, konkrētiem uzņēmējiem.”

Šobrīd, gatavojoties otrajai kārtai, ir aptaujāti uzņēmēji, lai saprastu, vai viņiem ir interese par konkursu. Otrajā kārtā ir plānots atvieglot projekta iesnieguma sagatavošanu, samazinot arī sniedzamo dokumentu apjomu un saturu. VARAM norādīja, ka šobrīd neplāno iesaistīt konkursā citus reģionus.

„Pašreiz mēs plānojam koncentrēties tikai uz Latgales reģionu, jo programmas īpašā interese ir iezīmēta tieši Latgales reģions. Mēs uzsāksim otrās kārtas īstenošanu, ceram uz lielu interesi un atsaucību. Skatīsimies, kāda tā sekos. Vasarā pieņemsim lēmumu, ko darīt, ja šī interese nebūs pietiekoši liela,” sacīja VARAM pārstāve Krieva.

Ar šobrīd piešķirto atbalstu plānots radīt vismaz 10 jaunas darbavietas. Taču līdz 2024. gada februārim kopumā grantu shēmas ietvaros jābūt radītiem 40 jauniem produktiem vai pakalpojumiem un reģionā būtu jābūt vismaz 40 jaunām darbavietām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti