Dienas ziņas

Jelgavā no atkritumiem ražos siltumu

Dienas ziņas

Diskutē par dzīvi pēc "Brexit"

Uzņēmumam "Tosmares kuģubūvētava" nevar atrast pircēju

Uzņēmumam «Tosmares kuģubūvētava» joprojām nevar atrast pircēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Joprojām nav izdevies pārdot akciju sabiedrības  “Rīgas kuģu būvētava” meitas uzņēmumu “Tosmares kuģubūvētava” Liepājā, kuru pērn atzina par maksātnespējīgu. Maksātnespējas administrators sākotnēji cerēja kompāniju pārdot līdz pagājušā gada nogalei par 4 miljoniem eiro, tomēr vēl pašlaik , kad cena ir samazināta teju uz pusi, interesentu un potenciālo pircēju nav. Uzņēmumā strādā vairs tikai apsardzes darbinieki, pārējie ir atlaisti, un algas pilnā apmērā viņiem tā arī nav izmaksātas.

Uzņēmuma “Tosmares kuģubūvētava” maksātnespējas process sākās pagājušā gada augustā, un kopš tā laika no darba atbrīvoti ap 130 cilvēku. Liela daļa no viņiem joprojām nav saņēmuši algas par aptuveni 6 mēnešiem, bet daļai tās izmaksātas tikai par laika periodu, kad uzņēmuma pārraudzību uzticēja maksātnespējas administratoram.  

“Darbinieki šobrīd, ja mēs par šodienu runājam, tātad ir visa apsardze uz “Tosmares kuģubūvētavas”. Darbiniekiem visas algas manā periodā, kas ir bijušas, ir samaksātas. Nevienam parādā neesam palikuši, arī visi komunālie rēķini ir tikuši samaksāti. Principā, ja rūpnīca tiks pārdota tā kā es prognozēju – pa 2 miljoniem vajadzētu pārdot, tad darbiniekiem, pēc maniem provizoriskiem aprēķiniem sanāk, ka ar viņiem 100% norēķināsies,” stāstīja maksātnespējas administrators Ivars Meļķis.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA)no visiem atlaistajiem darbiniekiem kopumā reģistrējušies tikai 44 cilvēki, bet šobrīd uzskaitē ir 35. Daļa no viņiem apgūst valsts valodu, kas ir zemā vai nepietiekamā līmenī, bet citi datorprasmes. Kā stāstīja aģentūras vadītāja, no uzskaitē esošajiem agrākajiem “Tosmares kuģubūvētavas” darbiniekiem ir tādi, kuri nesteidzas atgriezties darba tirgū, jo izmanto šo laiku, lai uzlabotu savu veselību. 

“Ja tur bija kopumā pāri par 100 cilvēkiem, kuri tika atbrīvoti, tad, redziet, atnāca 44. Tas nozīmē, ka tur noteikti viena daļa bija jau, iespējams, pensijas vecumā. Tur ir pirmspensijas un mazliet jaunāki, un, ja paskatāmies pa profesijām, man te priekšā viņas ir nosauktas, kādi 15 dažādu profesiju pārstāvji. Varbūt mazliet vairāk ir celtņu operatori, dažādi mehāniķi un atslēdznieki, tajā skaitā ir arī apkopējas un ir daži priekšnieki, vadošie amati, un ir, piemēram, kvalitātes kontrolieris. Tātad dažāds spektrs,” stāstīja NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane. 

Uzņēmumā joprojām notiek saimnieciskā darbība, tomēr nevis remontējot un apkopjot kuģus, bet izīrējot telpas un kuģu piestātnes. Ar šiem ienākumiem izdevies segt komunālos maksājumus, kas šīs ziemas laikā bija vidēji ap 60 tūkstošiem eiro mēnesī.

“Labā ziņa tā, ka ziema, cerams, veiksmīgi būs pārlaista, nekas nav sasalis, elektrība nav atslēgta, komplekss ir tieši tādā pašā stāvoklī, kāds viņš bija pirms ziemas. Tagad meklēsim tālāk, kas būs gatavs nopirkt to rūpnīcu,” teica Meļķis.

Maksātnespējas administrators līdz šim izsolēs ir pārdevis uzņēmumam nevajadzīgās automašīnas un vienu zemes gabalu. “Tosmares kuģubūvētava” izsolē tiek pārdota kā komplekss ar visām iekārtām, tomēr, ja neizdosies atrast pircēju, tad arī tās tiks atsevišķi tirgotas vai nodotas metāllūžņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti